Насловна ВЕСТИ1 Орезивање хибридних чајевки

Орезивање хибридних чајевки

140

Режући до здравог ткива, уклоните увеле, оштећене и болесне младице. Маказама с другим дршкама одсецвите кратке остатке грана преосталих од претходног орезивања, који, иако здрави, неће створити нове вредне младице. У средини жбуна проредите све слабе малдице или оне које се преплићу, да бисте оставили уједначену основу жбуна и омогућили слободно струјање ваздуха. То није толико важно код ружа за леје, које се саде једна близу друге, као што је важно код оних које се саде појединачно и виде са свих страна. Код опште намене ружа, у умереним поднебљима главне младице треба да се орежу на 20-25цм, али у врло топлим подручјима орезивање може да буде и слабије ( отприлике 45-60цм). Да бисте постигли цветове високог квалитета, темељно орежите главне стављике остављајући само 2 или 3 пупољка.

Орезивање минијатурних ружа

Постоје две методе орезивања минијатурних ружа. Прва је једноставнија и састоји се у томе да им се придаје минимална пажња: уклоните одумрле младице, повремено проредите младице култивара који расту густо, испреплетено и шибљасто или скратите све превише бујне младице које читаву биљку могу да избаце из равнотеже.

Друга метода подразумева поступање с тим ружама као да су минијатурне чајевке или флорибунде: темељно поткрешите сав раст, осим најснажнијих младица, а затим их скратите за отприлике 1/3.

Орезивање ружа стаблашица

Већина стаблашица створена је од хибридних чајевки, жбунастих флорибунда култивара или од ниских жбунстих ружа које су калемљене на равну, неразгранату стабљику високу око 1,1 -1,2м. Стаблашице орезујте као и руже од којих су створене, темељно орезујући младице отприлике за 1/3 тако да буду приближно једнаке дужине. Нарочито је важно да се постигне уједначена крошња, која лепо изгледа са свих страна. Неуједначену крошњу орежите на гушћој страни мање, јер те гране неће створити много нових младица као оне на проређеној страни.

Р.Д.Ј.