Насловна ВЕСТИ Organska poljoprivreda dobra, ali proizvodi manje hrane

Organska poljoprivreda dobra, ali proizvodi manje hrane

237

Organska poljoprivreda je bolja za životnu sredinu, ali proizvodi manje hrane, pokazali su rezultati studije koja je sprovođena u Nemačkoj tokom 10 godina na 80 farmi.

Organska poljoprivreda mogla bi da zemljama uštedi milijarde evra troškova u vezi sa zaštitom okoline i sprečavanjem posledica klimatskih promena, utvrdila je dugoročna studija sprovedena u Nemačkoj, objavio je Juroaktiv.

Kako se navodi, za Nemačku i Evropsku uniju podsticanje organskog uzgajanja je politički prioritet i postavljeni su ciljevi u toj oblasti do 2030. godine.

EU teži cilju da do tada 25 odsto zemlje bude pod organskim farmama, u okviru Strategije od farme do viljuške, dok je Nemačka postavila još viši cilj od 30 odsto.

Ukoliko se ti ciljevi ostvare, i do četiri milijarde evra troškova izazvanih emisijama azota i gasova staklene bašte moglo bi da bude ušteđeno, navodi studija koju je podržalo nemačko ministarstvo poljoprivrede, a objavio Tehnički univerzitet u Minhenu.

Studija je uporedila negativne efekte konvencionalnog i organskog uzgajanja na klimu i okolinu, i postavila njihove troškove na osnovu čega je zaključeno da su implicitni troškovi viši za 750 do 800 evra po hektaru kada je konvencionalna poljoprivreda u pitanju.

Istraživači su tokom 10 godina pratili po 40 farmi iz obe grupe da bi prikupljali i upoređivali podatke, objasnio je glavni autor studije, Kurt-Jirgen Hilsbergen, na prezentaciji u Berlinu.

Hilsbergen je naveo da organske farme koriste znatno manje azota, 20 kilograma po hektaru, dok konvencionalne u Nemačkoj troše od 80 do 100 kilograma, a veštačka đubriva za konvencionalnu poljoprivredu takođe zahtevaju veliki utrošak energije jer se proizvode u fabrikama.

Studija je pokazala da organsko uzgajanje zahteva gotovo dvostruko više zemljišta po jedinici žitarica od konvencionalnog, objasnio je profesor na Univerzitetu primenjenih nauka Vejhenstefan-Trisdorf Piter Brejnig.

Brejnig je ukazao da je zbog toga u Nemačkoj i EU već potrebno više zemlje za poljoprivredu nego što je dostupno, a to podiže globalni pritisak na prirodna područja uz posledice na klimu i biodiverzitet.

– Činjenica da se ekspanzija organskog uzgajanja uvek povezuje sa biodiverzitetom i klimatskim benefitima, stoga je pod sve većim znakom pitanja u naučnoj zajednici – zaključio je Brejnig.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay