Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ОРГАНСКО СИРЋЕ ОД СТАРИХ СОРТИ ЈАБУКА: Топи масти, чува срце

ОРГАНСКО СИРЋЕ ОД СТАРИХ СОРТИ ЈАБУКА: Топи масти, чува срце

Како би спојили здравље и природу, упустили су се у органску производњу старих сорти јабука у чистој, еколошкој средини Сврљишких планина. Од ових јабука производесирће, направивши тако и – добар посао.

13262

Јабуково сирће „др Андра“ производи се на традиционалан начин. У великим судовима,испуњеним спиралама буковог дрвета на које бактерије сирћетног врења воле да се настане, добија се природно јабуково сирће.

Једна јабука на дан и одлазак лекару није потребан – реченица је коју често чујемо и која нас подсећа да невероватне благодети које ово рајско воће пружа човеку. У свим народима за јабуку се везују најразличитије приче, веровања, митови и обичаји. Настанак људске врсте библијски се везује за њу. За разлику од жена, мушкарци имају „јабучицу“ у грлу, насталу од јабуке коју је Ева дала Адаму, а која му је застала у грлу када је видео Бога. Не истражујући истину о настанку јабуке, знамо засигурно да је она мајка јабуковог сирћета које настаје кроз природни процес ферментације плода, па трансформацијом у алкохол идаљом ферментацијом алкохола у сирће. А, ово сирће прави је дар природе за здравље људи.Природно јабуково сирће као лек користио је и отац медицине Хипократ.

И тако се у Винарији „Статус“ у Сврљигу , осим лепих вина, од јабука аутохтоних сорти по органским принципима производи и „Јабуково сирће Др Андра“. Наша домаћица, Јелена Ђошић, објаснила је због чега „Статус“ користи органске јабуке у производњи сирћета.

Будимки, кожари и топазу не треба хемијска заштита

  • Како бисмо спојили здравље и природу, упустили смо се у органску производњу јабука у чистој, еколошкој средини Сврљишких планина и котлини уз реку Сврљишки Тимок, на тероару Липнице надомак Сврљига. У воћњаку су старе сорте јабука, а због производње јабуковог сирћета из године у годину повећавамо производне површине. На нашој плантажи доминирају сорте будимка, кожара и топаз. Ове сорте с разлогом се сврставају међу отпорне јер заиста одолевају болестима. Као органски плод могуће их је неговати без употребе штетних хемијских заштитних средстава – каже Јелена Ђошић и додаје да с отпорним сортама јабука није тешко радити органску производњу.

Органска производњаје компликованија, пре свега због веће потребе за радном снагом, али због квалитета крајњих производа ипак више вреди. На плантажама јабука „Статус“ остварује мање приносе, али та разлика у односу на конвенционалну производњу и није тако велика. Суштина је у доброј припреми земљишта и неговању стабала.

Чаробна моћ без тајни

Јабуково сирће припада супстанцама с великом моћи ресорпције. Тајна његових „чаробних способности“ јеу његовој тренутној асимилацији у организам и крвоток. Притом, богато је нутритивним и заштитним састојцима, без којих би тело било немоћно и скоро незаштићено пред најездом многих непријатеља – овако о благодетима јабуковог сирћета на људско здравље говори нутрициониста Предраг Ненадић. Природно јабуково сирће „др Андра“ садржи 90 различитих састојака.

Савремени свет данас много верује у лековите моћи јабиковог сирћета и примењује га при лечењу великог броја обољења, међу којима су водеће кардиоваскуларне болести. Помаже при регулисању високог крвног притиска, повишеног холестерола и триглицерида, стабилизацији шећерне болести, атеросклерозе, стреса, лечења гојазности, добар је код мршављења, служи за бољу циркулацију крви, против настајања тромба, а уколико постоји тромб, помаже његовој безбедној разградњи и одстрањивању из крвних судова. Јабуково сирће разграђује камен у бубрезима и жучи, лечи проширене вене, мигрену, разне инфекције и разне облике упала и тровања храном. Помаже варењу и чисти јетру, јача имунитет, лечи акне, екцеме, свраб на кожи, опекотине, перут и скоро да нема органа на који не делује благотворно.

Како нам је рекла Јелена, од здравих и старих сорти јабука, јабуково сирће „др Андра“ производи се на традиционалан начин. У фрингс генераторима, тј. великим судовима, капацитета 15 до 20 тона, испуњеним спиралама буковог дрвета на које бактерије сирћетног врења воле да се настане, добија се природно јабуково сирће. Овде га производе и као суплемент и као органско сирће са биљним екстрактима. Тако се издвајају „јабуково сирће др Андра“ за салате, „холестоп“ и „виталине“.

  • Jабуково сирће „др Андра холестоп“ направљено је са додатком артичоке и, како му име каже, смањује ниво лошег холестерола и триглицерида у крви. Садржи многобројне минералне материје, али најзаступљенији је калијум који утиче на спречавање кардиоваскуларних проблема. Примењује се код атеросклерозе. Континуираном употребом значајно смањује ризик од срчаних и можданих удара. Екстрат артичоке снижава повишени ниво масти у крви. Помаже код поремећаја варења, надутости, обољења јетре, застоја жучи и делује као благ диуретик. „Виталине“ је органско јабуково сирће којем додајемо крушине, коприве, морач и шипурак. Оно помаже у смањењу телесне тежине и топљењу масних наслага у организму, разређује телесну течност у међућелијском простору, а затим је излучује из организма. Лековите биљке у овом сирћету понашају се као лаксативи и диуретици, те помажу код избацивања токсина из организма – објашњава Јелена Ђошић.

Важно је знати да се „холестоп“ употребљава тако што се две супене кашике овог сирћета разблаже са два децилитра воде и по жељи засладе медом. „Виталине“ се користи осам недеља свакодневно тако што се у два децилитра млаке воде додају две супене кашике сирћета и мед по жељи. Јабуково сирће „др Андра“ за салате садржи першун, целер, босиљак и мајоран. Ова комбинација има снажно дејство природног детоскиканта, те побољшава рад дигестивног тракта и пријатног је киселкастог укуса.

Како смо сазнали од наше саговорнице, производња и продаја органског јабуковог сирћета из године у годину се повећава, потврђујући тако тезу да људи све више воде рачуна о здрављу. Може се наћи у готово свим трговинским системима и продавницама здраве хране у Србији, а све више га користе и Цргногорци, Македонци, Французи, Канађани и Аустралијанци.

Ј.Б.

Добро јутро број 571 – Новембар 2019.