Osetljiva faza zasada krušaka

Zasadi krušaka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda, do faze plod oko 50 % krajnje veličine. Tokom maja meseca nastavlja se sa hemijskim merama zaštite u cilju suzbijanja prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pyrina) kao i protiv prouzrokovača sive pegavosti lista kruške (Mycosphaerella pyri), a nestabilne vremenske prilike bitno utiču na infekciju i razvoj ovih patogena. Vizuelnim pregledom registruje se i prusustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) – jaje, larva i imago.

Krastavosti kruške (Venturia pyrina) Foto: Michigan State University

U cilju zaštite od navedenih patogena, a pre najavljenih padavina preporučuje se sprovođenje tretmana primenom kombinacije fungicida:

•             Alcoban (a.m.ditianon) 0,5 do 0,75 kg/ha

•             Polyram DF, Plato DF (a.m. metiram) 0,2 %, ili

•             Merpan 50 WP, Capi, Captan 50 WP, Venturion (a.m.kaptan) 0,2 do 0,3 %,

•             + Sekvenca, Hemokonazol 250EC, Score 250 EC (a.m. difenokonazol) 0,02 %.

U cilju zaštite od obične kruškine buve može se sprovesti tretman primenom insekticida:

•             Delegate 250 WG (a.m. spinotoram) 0,3 do 0,4 kg/ha,

•             Grom (lambda-cihalotrin) u količini 0,5 l/ha

•             + Movento 100 SC, Furioso, Monolit, Madaria (a.m. spirotetramat) 0,15 % ili

•             Dirigent 1,5 do 2,25 l/ha, uz dodatak okvašivača.

Piše: Dipl. inž. Aleksandar Zdravković

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18