Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Oskoruša afrodizijak koji mogu jesti i dijabetičari

Oskoruša afrodizijak koji mogu jesti i dijabetičari

2107

Septembar je mesec koji obiluje darovima prirode. Nešto smo pobrali u voćnjacima, nešto u povrtnjacima, a nešto se bere i na livadama, pored puteva, na strminama, jarugama. Zavisi gde šta raste i ko je koliko spretan da se uputi u sakupljanje lekovitog korenja i trava. Travar Miodrag Todorović koristi i drugu polovinu septembra kako bi dopunio svoje zalihe, napravio neke nove čajeve i tinkture, možda dodao koju travku u travaricu. Šta je preostalo da se prikupi, otkrio je za Dobro jutro.

– Macina trava, očajnica se preporučuje u tretiranju bolesti pluća, kod groznice, problema sa želucem, žuticom, kod manjka apetita, poboljšava rad jajnika, utiče na redovno uspostavljanje menstrualnog ciklusa, pomaže u regulaciji rada polnih žlezda i proizvodnji hormona, kao i ublažavanju predmenstrualnih i menstrualnih tegoba.

Način primene je vrlo jednostavan: jednu kašičicu herbe očajnice preliti šoljom (200 ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti i piti. Čaj se pije dva do tri puta dnevno po jedna šolja pre obroka.

– Oskoruša je najdugovečnije listopadno drvo i važi za jednu od najotpornijih vrsta na aerozagađenja. Plodovi oskoruše se jedu kad ugnjile, ne sadrže ni jedan štetni agens i blagovremeno deluje na redukcioni proces u ćelijama, zatim na žuč, jetru, ćelije mozga, celokupan nervni sistem. Mogu je jesti i dijabetičari zbog minimalne količine saharoze. U nekim krajevima je smatraju afrodizijakom.

– Pelin je biljka koja je izuzetno cenjena zbog svojih lekovitih svojstava. Prilikom branja prepoznaćete ga po srebrnim i vrlo razgranatim listovima i malim žućkastim cvetovima, jakog mirisa i jakog je ukusa. Dobar je za čišćenje žuči, krvi, kao i kod menstrualnih bolova pod uslovom da nemate preobilna krvarenja.

Zorica Dragojević