Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Оскоруша афродизијак који могу јести и дијабетичари

Оскоруша афродизијак који могу јести и дијабетичари

1797

Септембар је месец који обилује даровима природе. Нешто смо побрали у воћњацима, нешто у повртњацима, а нешто се бере и на ливадама, поред путева, на стрминама, јаругама. Зависи где шта расте и ко је колико спретан да се упути у сакупљање лековитог корења и трава. Травар Миодраг Тодоровић користи и другу половину септембра како би допунио своје залихе, направио неке нове чајеве и тинктуре, можда додао коју травку у траварицу. Шта је преостало да се прикупи, открио је за Добро јутро.

– Мацина трава, очајница се препоручује у третирању болести плућа, код грознице, проблема са желуцем, жутицом, код мањка апетита, побољшава рад јајника, утиче на редовно успостављање менструалног циклуса, помаже у регулацији рада полних жлезда и производњи хормона, као и ублажавању предменструалних и менструалних тегоба.

Начин примене је врло једноставан: једну кашичицу хербе очајнице прелити шољом (200 мл) кључале воде, оставити да стоји 10 минута, процедити и пити. Чај се пије два до три пута дневно по једна шоља пре оброка.

– Оскоруша је најдуговечније листопадно дрво и важи за једну од најотпорнијих врста на аерозагађења. Плодови оскоруше се једу кад угњиле, не садрже ни један штетни агенс и благовремено делује на редукциони процес у ћелијама, затим на жуч, јетру, ћелије мозга, целокупан нервни систем. Могу је јести и дијабетичари због минималне количине сахарозе. У неким крајевима је сматрају афродизијаком.

– Пелин је биљка која је изузетно цењена због својих лековитих својстава. Приликом брања препознаћете га по сребрним и врло разгранатим листовима и малим жућкастим цветовима, јаког мириса и јаког је укуса. Добар је за чишћење жучи, крви, као и код менструалних болова под условом да немате преобилна крварења.

Зорица Драгојевић