Насловна ВЕСТИ1 Основци из Нове Вароши подижу школски воћњак

Основци из Нове Вароши подижу школски воћњак

24

Ученици Основне школе „Живко Љујић“ у Новој Вароши почели су да подижу школски воћњак. На травњаку поред школских терена за мале спортове, посадили су крушке, трешње, шљиве, јабуке и вишње, а првих двадесетак садница поклонило им је локално Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“.

Иницијативу за подизање школских воћњака покренуло је  Одељења за локални економски развој општинске управе у Новој Вароши. Идеја је  да акција даривања садница школама прерасте у традицију.

-Акција је покренута са циљем подизања ученичке свести о значају очувања и оплемењивања животне средине и производње здраве хране. Резултат је одличне сарадње које наше Удружење годинама има са локалном самоуправом и једином градском основном школом – каже председник Удружења „Златни брег“ Мишо Живковић.

У радовима на подизању школског воћњака учествовало је тридесетак ученика старијих разреда, а предњачиле су девојчице које се нису либиле ни тешких физичких послова. Копале су рупе, загртале саднице и правиле заштитну мрежу за воћке. Основци су, кажу, увек орни за сличне акције.

-Намера нам је да у овом делу школског комплекса формирамо својеврсну воћарску башту. Акцију смо спровели под слоганом ‘Сачувајмо нашу планету’, уз прелепи цитат који гласи : ‘Дрвеће је предивно у свом миру, мудро у својој тишини, оно ће стајати и кад ми постанемо прах’  – каже наставнице техничког образовања Верице Думбеловић, која у школи ради са младим еколозима.

Ж. Дулановић