Насловна РАЗНО Основе товљења говеда

Основе товљења говеда

267

У већини крајева где се гаје житарице, зрна житарица представљају главне концентрате који се дају говедима раса за месо и за ову сврху она су ненадмашива кад се дају, ако им се исправе недостаци а искористе њихове добре одлике. За производњу говеђег меса могу да се употребе сва зрна житарица. Избор зависи од цене и расположивости. У свим крајевима где је кукуруз водећа култура код това говеда, обично се даје као једина или бар као главна зрнаста храна. Добро сено у великој мери или у целости попуњује недостатак беланчевина у зрну житарица, а даје и велику количину калцијума и каротина.

Беланчевинасти додаци који се највише употребљавају код говеда раса за месо јесу памучно брашно, сојине уљане погаче и ланено брашно. Због тога што је богато беланчевинама, калцијумом и у витаминима, сено од легуминоза доброг квалитета представља једно од најбољих кабастих хранива код говеда раса за месо. Оно је нарочито корисно за одржавање приплодних говеда у доброј кондицији. Мешано сено доброг квалитета које садржи знатну количину легуминоза је одлична кабаста храна код говеда за тов.

Ако се даје довољна количина беланчевинастог додатка, као и кречни додатак, товна говеда храњена оброком зрнасте хране могу да постигну отприлике исто тако брзе прирасте са добрим травним сеном као кабастом храном, као и кад им се даје сено легуминоза. Ипак, вредност травног сена биће знатно мања од вредности сена легуминоза, пошто је за балансирање оброка потребно више беланчевинастог додатка.

Често се товна говеда, па и друга говеда раса за месо, хране сувом кабастом кукурузном или сирковом храном или неискомушаним кукурузом. Као и код травног сена, бољи резултати се постижу кад се товним говедима заједно с кукурузом или сирковом сувом кабастом храном даје нешто сена легуминоза или нешто силаже него кад сува храна представља једину кабасту храну.

Где год успева кукуруз или сирак, силажа ових култура представља велику вредност за појефтињавање трошка производње говеђег меса.

Кукурузна или сиркова силажа могу на задовољавајући начин да се употребе код това говеда као једина кабаста храна, ако се даје доста беланчевинастог додатка да би се избалансирао. При обичним условима ипак је паметно да се товним говедима, поред силаже, даје мала количина добро осушеног сена или друге кабасте хране.

Завршавање това говеда на паши има знатна преимућства, али и велике недостатке. Да би се постигло много од користи коју има паша за товљење говеда и да би се избегли знатни недостаци, пашњачко се товљење често комбинује с релативно кратким периодом завршавања това у товилишту. Говеда се најчешће задрже на доброј паши све до средине лета. Она се тада ставе у товилиште па се тове товним оброком зрнасте хране 90 и више дана.

И. Ш.