Osnovne mere i priprema skladišta za čuvanje proizvoda

Pšenica je odavno lagerovana i smeštena nakon žetve ali pošto je pri kraju i žetva jesenjih kultura, važno je pripremiti skladišnji prostor za čuvanje proizvoda pre svega kod individualnih priozvoćača. Trebali bi da povedu računa  o higijenskim uslovima svojih skladišta kako bi sprečili probleme koji mogu nastati. Prostor u kome se skadište i čuvaju poljoprivredni proizvodi mogu biti podna skladišta,koševi za kukuruz, silosi i drugi savremeni ali i improvizovani objekti dza smeštaj.

Uskladištene proizvode napadaju glodari , ptice, insekti i grinje.

Osnovne mere su preventivne što podrazumeva izbor skladišta koje je suvo, hladno i dobro provetreno. Izborom takvog mesta pola posla je već obavljeno.

Stare proizvode, ako je mogće, treba iskoristiti, izmestiti ili unišiti, kako se ne bi pomešali sa novim. Prostorije treba detaljno očistiti od prašine, rasutog semena sa poda i iz pukotina zidova, jer se na tim mestima najčešće nalaze štetočine. Ukoliko postoje bilo kakve pukotine na podu i zidovima, treba ih zamalterisati i na taj način sprečiti olakšan upad glodara u hangare. Potrebno je ukloniti paučinu i ostale nečistoće sa plafona i zidova.

Prozori moraju da dihtuju ali i da mogu da se otvaraju zbog provetravanja i iz tog razloga potrebno je postaviti mreže na prozorima, koje bi sprečile ulaz štetočina.  Obavezano je sprečiti ulazak vode u skladište koz prozore, sa tavanice, ispod ulaznih vrata, jer i najmanje prisustvo vlage pogoduje razvoju gljiva i bolesti koje smanjuju kvalitet robe, stvaranju mikotoksina, i samim tim takvu robu čine neupotrebljivom.

Pre unošenja priozvoda potrebno je isprskati komplet skladište insekticidom koji je predviđen za tu namenu. Ovaj postupak vlažne dezinsekcije uništiće insekte koji se u prvo vreme nađu na tim površinama. Prilikom upotrebe svakog insekticida treba se držati uputstva za upotrebu. Uskladišteni proizvodi trebaju da sadrze najviše 13% vlage i da se čuvaju na temperaturi od 20 stepeni. Ukoliko dođe do pojave štetnih insekata u uskladštenim proizvodima, potrebno je izvršiti fumigaciju. Najbolje je obratiti se ovlašćenim ustanovama  za DDD koje mogu stručno obaviti posao.

Ostaje nada da prošlonedeljne padavine nisu stigle sa zakašnjenjem da će zrno bolje naliti i da će prizvođači napuniti svoja skladišta.

Piše: Ivan Nan, dipl. inž. biljne proizvodnje PSS Zrenjanin

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18