Farmer u mlečnom govedarstvu treba da zna osnovne principe ishrane mlečnih grla da bi se optimizirala proizvodnja mleka i životinje održale u dobrom zdravstvenom stanju. Kravama svih proizvodnih grupa se moraju davati dobro izbalansirani obroci kako bi se postigla dobra proizvodnja mleka, a teladima i junadima se moraju davati dobro izbalansirani obroci kako bi se postigao njihov najoptimalniji razvoj. Dobro izbalansirani obroci svakako znače dobar profit.
Osnovni principi za formulaciju obroka:
-analiza sastava hraniva u hranljivim materijama
-korištenje kvalitetnih hraniva i izbegavanje plesnjive hrane
-merenje i procenjivanje količine svakog hraniva koje se uključuje u obrok
-davati obroke konstantnog sastava, naročito u prvoj polovini laktacije
-obroci uvek treba da sadrže najmanje 1/3 SM iz kabastih hraniva da bi se sprečili poremećaji u varenju
-dodavati koncentrovane mešavine sa odgovarajućim sadržajem minerala i vitamina
-koncentrati se moraju davati u odgovarajućim količinama i pravog sastava
-obroci moraju biti ukusni i privlačni za mlečna goveda
-koristiti hraniva koja neće menjati ukus mleka i koja nisu štetna po zdravle životinja
-uzeti u obzir dostupnost i cenu hraniva po kg SM
-obezbediti optimalno ekonomične obroke za profitabilnu proizvodnju mleka.
Kod sastavljanja obroka za mlečna grla, važno je :
– podeliti krave u proizvodne grupe,
– sastaviti obroke posebno za visokoproduktivne, niskoproduktivne i zasušene krave
– preporučljivo je davati kravama obilne obroke u količini koja je za oko 10 % veća od realnih potreba
– nivo koncentrata treba podešavati individualno prema svakoj kravi.
PSS Zaječar