Насловна РАЗНО Osnovni principi ishrane mlečnih grla

Osnovni principi ishrane mlečnih grla

740

Farmer u mlečnom govedarstvu treba da zna osnovne principe ishrane mlečnih grla da bi se optimizirala proizvodnja mleka i životinje održale u dobrom zdravstvenom stanju. Kravama svih proizvodnih grupa se moraju davati dobro izbalansirani obroci kako bi se postigla dobra proizvodnja mleka, a teladima i junadima se moraju davati dobro izbalansirani obroci kako bi se postigao njihov najoptimalniji razvoj.  Dobro izbalansirani obroci svakako znače dobar profit.  

Osnovni principi za formulaciju obroka:

 -analiza sastava hraniva u hranljivim materijama  

-korištenje kvalitetnih hraniva i izbegavanje plesnjive hrane

 -merenje i procenjivanje količine svakog hraniva koje se uključuje u obrok  

-davati obroke konstantnog sastava, naročito u prvoj polovini laktacije  

-obroci uvek treba da sadrže najmanje 1/3 SM iz kabastih hraniva da bi se sprečili poremećaji u varenju  

-dodavati koncentrovane mešavine sa odgovarajućim sadržajem minerala i vitamina  

-koncentrati se moraju davati u odgovarajućim količinama i pravog sastava  

-obroci moraju biti ukusni i privlačni za mlečna goveda  

-koristiti hraniva koja neće menjati ukus mleka i koja nisu štetna po zdravle životinja  

-uzeti u obzir dostupnost i cenu hraniva po kg SM  

-obezbediti optimalno ekonomične obroke za profitabilnu proizvodnju mleka.

Kod sastavljanja obroka za mlečna grla, važno je :

– podeliti krave u proizvodne grupe,

– sastaviti obroke posebno za visokoproduktivne, niskoproduktivne  i zasušene krave

– preporučljivo je davati kravama obilne obroke u količini koja je za oko 10 % veća od realnih potreba

– nivo koncentrata treba podešavati individualno prema svakoj kravi.

PSS Zaječar