Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО ОТКУП И ПЛАСМАН МЕДА СРПСКИХ ПЧЕЛАРА УСКОРО НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Исплата...

ОТКУП И ПЛАСМАН МЕДА СРПСКИХ ПЧЕЛАРА УСКОРО НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Исплата без задршке, извоз без посредника

„Наш мед“ у Рачи Крагујевачкој могао би у марту да буде свечано отворен, а откупи ће почети овог лета. Крајњи циљ је да се годишње ускладишти и доради 3.000 тона меда, спремног за извоз.

51
Фото: Биљана Ненковић

Погон за откуп и пласман меда „Наш мед“ у Рачи Крагујевачкој у марту би могао да буде свечано отворен, а први откупи, које нестрпљиво чека преко 10.000 пчелара у Србији, могли би да почну овог лета. Објекат је грађевински завршен, а већина опреме је већ у фабрици. Монтирана је одговарајућа трафостаница, направљени су прилазни путеви, као и саобраћајница која повезује овај погон с Коридором 10 преко Лапова.

Бруто површина објекта је 1.500 квадратних метара. У изградњу и опрему, до почетка фебруара ове године утрошено је 1,4 милиона евра. Овај погон, који су изградили Савез пчеларских организација Србије (СПОС) и Општина Рача, уз помоћ Владе Србије, јединствен је на простору Југоисточне Европе. Пчелари ће на једном месту моћи да предају своје тржишне вишкове.

 Једини услов је да мед буде чист

  • Погон за прикупљање, прераду и пласман меда опремљен је хомогенизатором капацитета 22 тоне, и та количина одговара утовару у један шлепер. Он служи за уједначавање квалитета меда. Допремљена је и комора за декристализацију. У марту ћемо уприличити свечано отварање, и тада ће у фабрици почети уходавање система рада, односно обука запослених, обезбеђивање дозвола и сертификата за извоз. Очекује се да ће фабрика пуним капацитетом почети да ради у јуну или јулу – каже Драган Миловановић, председник Друштва пчелара „Карађорђево Трмчиште“ из Раче.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us