Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА OTPACI IZ KUHINJE NISU UVEK ZA BACANJE: Ljuske od jaja dobra ...

OTPACI IZ KUHINJE NISU UVEK ZA BACANJE: Ljuske od jaja dobra hrana za biljke

779
Unrecognisable female farmer holding crate full of freshly picked vegetables in her garden. Homegrown bio produce concept. Sustainable farm concept banner.

Piše: Svetlana Mujanović

Malo je baštovana koji, i pored brižljive nege, u sopstvenoj bašti nisu brali plodove paradajza i paprike s trulim vrhom. Mnogi su se pitali kako biljke da izleče, mada stručnjaci kažu da takve biljke nisu bolesne, već „gladne“ kalcijuma. Lek ne mora uvek da bude skupo đubrivo, već može da se napravi u kuhinji, naročito posle Uskrsa, kad ostane nepotrošenih jaja. Ljuske od jaja baca skoro svaka kuća, ali se ustvari na različite načine mogu iskoristiti u baštama. Treba ih redovno sakupljati, i, ako se neće odmah upotrebiti, isprati im unutrašnjost, izmrviti ih i osušiti. Osušene odložiti u teglu, kutiju, kantu, pa čuvati do momenta kada će biti potrebne. A mogu se koristiti već od rasađivanja.

Povrće kome je kalcijum izuzetno neophodan za normalan rast i razvoj jeste paradajz, paprika i patlidžan, sve vrste luka, brokoli, rotkva, zelena salata, dinja, bundeva, lubenica. Kada ovaj mineral nedostaje, dolazi do fiziološke promene koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda i lista. Prvi simptom ove bolesti je smeđa fleka na vrhu ploda i lista, koja se širi u koncentričnim prstenovima prema dnu. Valja znati da postoje i biljke kojima prija blago kiselo zemljište i njih ne bi trebalo prihranjivati ovim prahom. To su hortenzije, petunije, paprati, bosiljak, kiseljak i mnoge ukrasne biljke koje se gaje na balkonima, terasama ili prozorskim daskama, kao što su gloksinija, pelargonija i sve vrste ljubičica.

Kako bi se od samog početka vegetacije ovom povrću osigurao kalcijum, treba im dodati ljuske jaja već prilikom rasađivanja. Prilikom rasađivanja u rupu se dodaje manja šaka usitnjenih ljuski, a kasnije povrće može da se prihrani prahom koji se pomeša s hladnom vodom. Pripremljen rastvor ne može se odmah upotrebiti, treba da odstoji barem jedan mesec.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us