Otvara se zeleni lavirint u Batočini

Lavirint u Batočini, koji se svrstava u presedane pejzažne arhitekture u Šumadiji, biće zvanično otvoren 9. aprila.  Ovaj zeleni lavirint jedan od je najvećih parkova te vrste u Evropi i prostire se na preko 7.000 kvadratnih metara. Njegova izgradnja i ozelenjavanje trajalo je deset godina. Enigmatski park je privatna investicija Kragujevčanina Gorana Srejića, koji se vratio u Srbiju iz Australije.

Goran Srejić, foto: B. Nenković

Staza od ulaza do cilja iz zelenog lavirinta duga je čak 3,5 kilometara. Ceo lavirint prostire se na više od jednog hektara, a svaka od nekoliko hiljada posađenih biljaka opremljena je sistemom za navodnjavanje „kap po kap“.

„Plan lavirinta napravio je moj prijatelj. Sličan sam video u Londonu i odlučio sam da novac uložim u ovu atrakciju pejzažne arhitekture kakve nema u Srbiji. Čak su retki i u Evropi i jedan od njih video sam u Velikoj Britaniji.  Deci, u ovom prostoru, treba oko pola sata do 45 minuta da se snađu, a stariji do izlaza stižu za tri-četiri sata, rekao je Goran Srejić.

Lavirint je tako koncipiran da ima mogućnost izmeštanja staza i promene pravaca putanja ka izlazu. Zidovi od biljaka su gusti i dosežu visinu do dva ipo metra. Srejić kaže da dečiji smeh nema cenu i da je to bio motiv da napravi zelenu atrakciju za Šumadince. Njegov moto u životu je: „Ono što možeš, to i uradi“. A nakon vođenja 17 sopstvenih firmi u Australiji, u mogućnosti je da napravi ovako nešto u rodnom kraju.

U lavirintu će na svakih stotinu metara biti postavljena tabla kako bi posetioci mogli da se orijentišu gde se trenutno nalaze. Napravljena su i četiri mosta, sa kojih tragači za izlazom mogu da vide u kom pravcu treba da se kreću.

Svečano otvaranje lavirinta najavljeno je za subotu, 9. aprila u 11 časova, u Batočini.

Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18