Насловна ВЕСТИ Otvoren 17. Zimski seminar farmera na Tari

Otvoren 17. Zimski seminar farmera na Tari

328

Na Tari je počeo 17. Zimski seminar farmera, na kojem će poljoprivrednici, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, stručnjači predavači i predstavnici firmi iz oblasti poljoprivrede razmeniti iskustva i novostečena znanja.

“Problema u poljoprivredi je sve više i čini mi se da se sve teže i sporije rešavaju, a naši zahtevi i zaključci sa seminara će biti upućeni sadašnjoj i vlasti posle izbora, samo da se problem brže rešavaju kako bi bili konkurentniji na svetskom tržištu poljoprivrede”, rekao Vojislav Malešev, predsednik Udruženja poljoprivrednika 100P, koje je organizovalo seminar.

On je naveo da su neki od zahteva paora reforma penzionog sistema poljoprivrednika, potreba podele poljoprivrednih gazdinstava na profesionalna i ostala, omogućavanje veće subvencije za investicije, pronalaženje rešenja za stočare koji su u nezavidnoj situaciji, ukidanje poreza na zakup poljoprivrednog zemljišta.

Kako je rekao, poljoprivrednici traže i rešenje za subvenciju poskupelog dizel goriva, višestruko oporezivanje kupovine poljoprivrednog zemljišta za one koji se ne bave poljoprivredom, kao i da pravo preče kupovine nema vlasnik susednog poljoprivrednog zemljišta, ako se ne bavi poljoprivredom.

“Vi koji obrađujete zemlju na stotine hektara imate jedne zahteve, u Leskovcu ili u Bajinoj Bašti imaju druge probleme, ali sve treba usaglasiti i dovesti na razumnu meru, da bude bolje nego u prethodnom periodu”, naveo je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

On je tokom otvaranja seminara podsetio i da je budžet tog ministarstva 2017. godine bio 25,5 milijardi dinara, a danas je 45 milijardi dinara, kao i da to ministarstvo realizuje 40 vrsta podsticaja u okviru nacionalnih mera, a da će ove godine biti šest javnih poziva za meru 1, pet za meru 3 i dva za meru 7.

Predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Mladen Petreš naveo je da je budžet tog sekretarijata više od osam milijardi dinara, od čega će samo za poljoprivredna gazdinastva biti izdvojeno 1,140 miliona dinara.

”Ove nedelje otvoren je poziv za 15 konkursa, a do kraja februara biće otvoreni svi konkursi. Prošle godine smo pokrenuli konkurs za nabavku mehanizacije sa skromnih 100 miliona dinara, podeljeno je 252 ugovora i zbog toga je ove godine gotovo 2,5 puta povećan iznos”, naveo je Petreš.

Seminar farmera traje do 29. januara.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay