Насловна ВЕСТИ Отворен Биосенсов конкурс за примену иновативних ИТ решења у пољопривреди

Отворен Биосенсов конкурс за примену иновативних ИТ решења у пољопривреди

371
Foto: Instutu Biosens

Након веома успешног првог БиоСенс акцелератора реализованог 2019. у оквиру пројекта АНТАРЕС, Институт БиоСенс наставља да подржава иновативне предузетнике у развоју идеја које ће допринети дигиталној трансформацији пољопривреде, пеноси портал Агросмарт.

Координаторка БиоСенс акцелератора, Сташа Стојков Рошић, каже да ће се програм ове године и даље ослањати на широку БиоСенс експертизу у области дигиталне пољопривреде, као и на већ добро проверен рецепт: пословну, техничку и научну подршку, интензивне радионице и лично менторство.

-Иако се прошлогодишњи рецепт показао одлично, ове године ћемо га побољшати још једним састојком. Удружили смо снаге са водећим европским Б2Б акцелератором, присутним у три балтичке земље, а више од 77% стартупа које су подржали, наставило је да живи и развија се након завршетка програма. Њихово вишегодишње искуство и Startup Wise Guys стратегија, помоћи ће полазницима да брзо стекну примењива знања и вештине, увид у тржиште, као и да напредују уз помоћ врхунских интернационалних ментора. На тај начин, БиоСенс акцелератор поприма регионални карактер, обајшњава Стојков Рошић.

Учесницима ће на располагању бити и широка мрежа локалних ментора и бизнис лидера који ће својом екпертизом, искуством и контактима помоћи стартапима да своје почетне идеје претворе у одрживе. БиоСенс ацкелератор се ове године реализује уз подршку Европског фонда за Југоисточну Европу.

Сам програм акцелерације почеће на јесен и трајаће три месеца, а намењен је стартапима у региону који су у фази раног развоја и испуњавају следеће услове:

-Имају већ оформљен тим, јасну идеју и почетни бизнис план;

-Баве се развојем и применом иновација и ИТ решења за пољопривреду и прехрамбени сектор;

-Желе да реше реалан проблем који постоји на тржишту, унапређењем постојећих или стварањем нових решења

Најбољи тимови имаће прилику да учествују на великом регионалном завршном догађају -Demo Days, где ће представити своју идеју пред интернационалном публиком. Због неизвесне ситуације изазване пандемијом вируса ЦОВИД-19, уз поштовање мера предострожности, постоји могућност да ће се програм из физичког окружења преселити у виртуелно.

Пријаве за другу генерацију БиоСенс акцелератора отворене су до 15. септембра 2020. године.

За пријаву је неопходан pitch deck од 10 слајдова и попуњена пријава на званичном сајту, где се и налазе детаљније информације о самом акцелератору и процесу пријаве.