Насловна РАЗНО Отворен шеснаести Београдски сајам етно хране и пића

Отворен шеснаести Београдски сајам етно хране и пића

84

Хладно и кишовито време није спречило гурмане и љубитеље добре капљице да посете Београдски сајам, на коме је данас отворен 16. по реду “Сајам етно хране и пића”. И пре званичног отварања у Хали 3 је овладала гужва, јер су посетиоци пожурили и пре десет сати напунили простор док су се излагачи и произвођачи још увек припремали. Уз незаобилазбог здравичара, дечји фолклорни ансамбл, државна секретарка Милица Ђурђевић отворила је Сајам.

– Поштовани домаћини, цењени излагачи, уважени гости и посетиоци Сајма, част ми је и задовољство да вас поздравим испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, једног од покровитеља и да вам се захвалим на посети и учешћу. У последње две деценије порасла је потражња за домаћим производима и управо то је разлог што ознака заштите географског порекла има велику важност. Тренутно у Републици Србији имамо 48 производа који су означени овом ознаком и овакви сајмови су одлична прилика да се они виде. Производња органске хране представља за Србију велику шансу и тренутно имамо око 7000 газдинстава које се баве органском производњом. Вредност извоза ове врсте производа је на годишњем нивоу око шездесет милиона евра, што указује на велики значај овог сектора. Наш задатак је да омогућимо развој тржишта и данашњи Сајам етно хране и пића пружа шансу излагачима за промоцију својих традиционалних производа и да освоје домаће и регионално тржиште. Свим излагачима желим успех, а посетиоцима да се појаве у што већем броју – овим речима је Милица Ђурђевић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде отворила је 16. Сајам етно хране и пића.

На Сајму је као коизлагач на штанду Задружног савеза Србије присутна и редакција ревије “Добро јутро” са својом едицијом од 20 џепних књига за воћаре, повртаре и виноградаре,  кулинарском књигом 100 јела Србије“ и ревијом „Добро јутро“.

Другог дана Сајма 25. 11. осим дружења са произвођачима очекује нас и Конференција о задругарству, селу и пољопривреди у организацији Задружног савеза Србије, Задружног савеза Војводине и Задружног савеза Јужне Србије, која ће бити одржана  у свечаној Сали Београдског сајма са почетком у 12:00 часова. На конферанцији ће говорити Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије, Јелена Несторов Бизоњ,председница Задружног савеза Војводине, Милан Кркобабић, министар за бригу о селу у Влади Републике Србије, –Тијана Нешић, в.д. помоћника министра, Министарство за бригу о селу.

Текст и фото: Зорица Драгојевић