Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Отворен Шумадијски сајам пољопривреде

Отворен Шумадијски сајам пољопривреде

1160

У Крагујевцу је данас отворен 19. Шумадијски сајам пољопривреде, који се сматра највећом аграрном смотром у региону, јужно од Саве и Дунава. На овогодишњем четвородневном сајму учествује преко 100 излагача из Србије и региона, којима је на располагању око 5.000 квадрата сајамског простора.

Највећи део сајмишта посвећен је пољопривредној механизацији, алатима и опреми, намењеној аграру, затим излагачима биљне и сточарске производње. Сајам прате и стручна предавања, али и атрактивне изложбе коња, говеда, оваца, затим ситне и украсне живине, птица и кунића. Место на сајму нашли су и произвођачи хране, пића и занатлије. 

У част Шумадијског сајма пољопривреде направљен је и џиновски качамак, од брашна добијеног од црвеног кукуруза. Овај традиционални деликатес направио је Радиша Радисављевић из Медвеђе код Деспотовца и излио га у облику амблема Шумадија сајма- слова ш и шајкаче.

– Качамак је направљен од 65 литара воде и 48 килограма брашна. 750 грама соли и литар ипо хладно цеђеног уља. Качамак смо кували моја два сина и и ја сат и 20 минута на отвореној ватри – каже Радиша, који већ четврту годину прави качамак на Шумадија сајму.

Председник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић, истакао је приликом отварања да је сајам одлична прилика да пољопривредни произвођачи представе нове трендове и технологије у производњи. 

Сајам, чији је покровитељ град Крагујевац, отворен је до недеље, 10. септембра. За посетиоце капије су отворене од 10 до 20 часова, осим у недељу, када се сајмиште затвара у 18 сати. Текст и фото: Биљана Ненковић