Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Otvoren Šumadijski sajam poljoprivrede

Otvoren Šumadijski sajam poljoprivrede

1341

U Kragujevcu je danas otvoren 19. Šumadijski sajam poljoprivrede, koji se smatra najvećom agrarnom smotrom u regionu, južno od Save i Dunava. Na ovogodišnjem četvorodnevnom sajmu učestvuje preko 100 izlagača iz Srbije i regiona, kojima je na raspolaganju oko 5.000 kvadrata sajamskog prostora.

Najveći deo sajmišta posvećen je poljoprivrednoj mehanizaciji, alatima i opremi, namenjenoj agraru, zatim izlagačima biljne i stočarske proizvodnje. Sajam prate i stručna predavanja, ali i atraktivne izložbe konja, goveda, ovaca, zatim sitne i ukrasne živine, ptica i kunića. Mesto na sajmu našli su i proizvođači hrane, pića i zanatlije. 

U čast Šumadijskog sajma poljoprivrede napravljen je i džinovski kačamak, od brašna dobijenog od crvenog kukuruza. Ovaj tradicionalni delikates napravio je Radiša Radisavljević iz Medveđe kod Despotovca i izlio ga u obliku amblema Šumadija sajma- slova š i šajkače.

– Kačamak je napravljen od 65 litara vode i 48 kilograma brašna. 750 grama soli i litar ipo hladno ceđenog ulja. Kačamak smo kuvali moja dva sina i i ja sat i 20 minuta na otvorenoj vatri – kaže Radiša, koji već četvrtu godinu pravi kačamak na Šumadija sajmu.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović, istakao je prilikom otvaranja da je sajam odlična prilika da poljoprivredni proizvođači predstave nove trendove i tehnologije u proizvodnji. 

Sajam, čiji je pokrovitelj grad Kragujevac, otvoren je do nedelje, 10. septembra. Za posetioce kapije su otvorene od 10 do 20 časova, osim u nedelju, kada se sajmište zatvara u 18 sati. Tekst i foto: Biljana Nenković