Ova kiša prija voćnjacima i vinogradima

Kiša i sneg dobro su došli voćnjacima i vinogradima, posebno kada se u obzir uzme činjenica da je septembra prošle godine nastupio jako sušan period. Suša će se odraziti na odvijanje procesa organogeneze u samim pupoljcima voćki. Ali, ova vlaga još uvek nije dovoljna, poručuju stručnjaci.

– Dobro je što ovo lepo vreme omogućava obavljanje rezidbe – veoma važne pomotehničke mere, posebno u velikim zasadima. Toplo vreme koje nije svojstveno ovom dobu godine svakako će uticati na razvoj samih pupoljaka i, ako bi došlo do pada temperature vazduha krajem februara ili u martu, to bi moglo da nanese značajne štete, posebno kod onih voćnih vrsta koje su jako osteljive. Tu prevashodno mislim na breskvu i kasjiju, ali i na trešnju kalemljenu na „gizeli“ – kaže prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Keserović preporučuje malim proizvođačima da obavezno okreče debla krečnim mlekom i da se polako pripreme za borbu protiv niskih temperatura. Ovome  u prilog ide i činjenica da od 2012. godine dolazi do pojave kasnijih niskih temperatura koje nanose značajne štete voćnjacima.

Kao i voćnjacima tako su i vinogradima poslednje kiše dobro došle,  kao i sneg u višim predelima jer je vinova loza u fazi mirovanja.

– Do sada nije bilo niskih temperatura vazduha koje bi mogle da nanesu štetu okcima. Sada je i pravo vreme za rezidbu jer je toplije nego što je to uobičajeno za ovo doba godine te se može očekivati da vegetacija počne ranije. Pojava poznih mrazeva može oštetiti biljke posebno ako se jave njeni zeleni delovi, a temperatura bude niža od -3 stepena – poručuje doc. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu aritekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime