Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ОВАС : Житарица која умирује и лечи

ОВАС : Житарица која умирује и лечи

14119
Oat flakes, oats or rolled oats in bowl. Table top view

Пише: Весна Савић

Овас или зоб два су назива за исту биљку, латински Avena sativa, али нас прво име ипак подсећа на намирницу са списка здраве хране, а друго на храну за коње, опевану и у народним песмама о Марку Краљевицу и његовом Шарцу. Једногодишња је, зељаста биљка, припада фамилији трава, где се налазе и три најважније житарице које човек користи у својој исхрани – пшеница, пиринач и кукуруз. Мада овас постаје све популарнија намирница с којом се започиње дан, не користи се толико у исхрани људи као поменуте три житарице, али је веома цењена. Све житарице поседују целулозна влакна која су у људском организму несварљива, што нутриционисти називају баластним материјама: да бисмо одржали добро здравље организма, неопходно је да их редовно уносимо.

Многи овас сматрају европским житом јер се прво почео гајити у Европи. Био је основна намирница Германа и Келта, али по неким изворима, порекло вуче из Азије и Африке. Раније је коришћен за производњу хлеба, али с порастом стандарда постао је саставни део ланца за производњу прехрамбених производа. Квалитет зрна и скромни захтеви у гајењу дају му посебну важност. У односу на друге житарице, зрно зоби садржи и до три пута више масти, као и беланчевине које се знатно лакше варе. На основу неких истраживања, овас је постао једна од најпожељнијих намирница у људској исхрани, јер је одличан извор енергије и важних нутријената, па се често користи као лек, и то потпуно природан. Убраја се међу 20 најздравијих намирница. Користи се као цело зрно, у виду пахуљица, мекиња, гриза или брашна, насталих индустријском прерадом и пресовањем. Није скуп, па је тако свима лако доступан и може се наћи у многим трговинама и продавницама здраве хране.

Спас од срчаног удара

Житарица попут овса вишеструко је корисна у људској исхрани. То је природна ризница многих важних једињења, има око 15 грама протеина на 100 грама зрна. Садржи и калцијум, гвожђе, манган, цинк, магнезијум, натријум, фосфор, бакар, силицијум и селен. Због оваквог садржаја макро- и микронутријената, овас је намирница коју нутриционисти радо препоручују, наравно, у складу са захтевима и потребама сваког понаособ.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us