Ovca Bela ojagnjila na Zlataru petoro jagnjadi

Ne pamti se da je na  Zlataru ništo slično viđeno. Ovca Bela iz stada Miloša Pejovića ojagnjila je nedavno petorke i sva su jagnjad, hvala bogu, živa i zdrava. Pejovići su uzorni domaćini. Na prostranim pašnjacima iznad Drmanovića kod Nove Varoši napasaju više od 80 ovaca i 40 jagnjadi, a imaju i dvadesetak govedi, sprasne krmače, živinu…

Beloj je ovo drugo jagnjenje u ovoj godini, nakon što se u februaru obliznila. Ovca je stara četiri godine i do sada je uglavnom rađala dvojke.

-Kada sam se sa stadom kasno po podne vratio s paše, nisam mogao da verujem. Bela se ojagnjila bez ičije pomoći i sama je zadojila jagnjad. Očekivali smo da će se oblizniti, jer je i ranije uvek rađala po dvoje, ali nas je prijatno iznenadila. Ukupno sedmoro jagnjadi za godinu dana, rekord je koji će Bela verovatno dugo nosti – kaže za „Dobro jutro“ Miloš Pejović.

Ovca Bela imala je neobičnu životnu sudbinu. Rođena je na Zlataru, ali je mladost provela u Bistrici, u limskoj dolini.

-Prodali smo je kao jagnje jednom domaćinu iz Mlađenovića u Bistrici u Limskoj dolini, gde se prvi put i ojagnjila i rodila dvojke. Međutim kada je pre dve godine iz ličnih razloga rasprodao stao, Belku smo kupili i vratili nazad i od tada je kod nas- kaže Miloš.

Pejovići gaje „sjeničku oplemenjenu“ i sva su mu grla umatičena, a u stadu ima i šest ovnova.

– Primenjujemo zootehničke mere na određenom broju grla, kako bi smo kroz veštački podsticaj za paranje imali dva jagnjenja godišnje. Zbog toga konstantno imamo mladu jagnjad na prodaju, čak i u periodi kada drugi stočari nemaju – kaže Milošev sin Novak Pejović, diplomirani inženjer poljoprivrede, zaposlen u „Rezervatu Uvac“.

Kuća i imanje Pejovića su na 1.475 metra, ispod najvišeg vrha Zlatara, i koliko se zna njihovo domaćinstvo je na najvećoj nadmorskoj visini u novovaroškom kraju. Bave se proizvodnjom sira i mesa, a poznati su po kvalitetnoj jagnjetini.

– Cena jagnjadi je pet evra žive vage, i prodaja odlično ide. Presudan je kvalitet, jer su ovce non-stop na paši, a planiski proplanci na ovoj nadmorskoj visini su puni lekovitih trava i drugog bilja koje jagnjećem mesu daje poseban ukus. Pored svoje zemlje, uzimamo u zakup oko 100 hektara od države i komšija, a svojevremenso smo imali u stadu i po par stotina brava – kaže Novak Pejović.

Ž. Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime