Ove godine, trešanja u izobilju

Ovih dana na pijacama povećana je ponuda trešanja po nižim cenama od uobičajenih. Glavni razlog je što smo ove godine, pre svega zbog kasnije berbe, izgubili tržište Rusije. Sa druge strane, najkvalitetnije domaće trešnje završavaju na tržištu zapadne Evrope.

Ritopek, Zaklopača, Brestovik, Udovice, voćarski su ponos opština Grocka i Smederevo. Međutim, kada se poremeti plasman, voćari tog kraja ne znaju šta će sa plodovima.

To je ove godine slučaj sa trešnjama. Otežano plodove prodaje i Momica Petrović koji trešnju gaju na tri hektara a ukupno pod voćem ima 12 hektara.

„Cena je niska, proizvođači odustaju od berbe jer ne poklapaju troškove“ rekao je Petrović

 koji trešnju u Ritopeku gaji na tri hektara.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin objašnjava zašto je tržište Rusije ove godine nedostupno za našu trešnju.

„Ova godina se odlikuje dobrim rodom trešnje a naš izvoz je uglavnom usmeren na rusko tržište koje je nestabilno. Ove godine su naše kašnjenje u izvozu popunile neke druge zemlje a prodaja je lošija, cenimo i zbog korone. Naša prilika je izvoz u zemlje zapadne Evrope“ saopštava Magazin.

Analiza stanja na tržištu profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenada Magazina.

Nemaju svi voćari problem sa plasmanom trešanja.

Oni koji su uložili više novca u nove, slabo bujne podloge, tržišno aktuelne sorte, koji proizvode veće plodove, prehlađuju ih i kalibriraju nakon berbe i na kraju upakuju u savremenu ambalažu, postižu veću cenu na zapadno-evropskom tržištu. Među njima je i Vladimir Popić sa Čeneja.

Po njemu, zastoj u izvozu naše trešnje je usledio pošto su rusko tržište zauzeli Turci i Azerbejdžan kojima su plodovi ranije dozreli, tako da je većina trešanja namenjenih izvozu ostala na domaćem tržištu pa je došlo da pada cene. Svi proizvođači koji su izvezli na nordijsko pa i francusko tržište su postigli cene iznad 2 evra po kilogramu onih krupnijih sorti.

„Što se tiče mene lično, ja sam našao tržište u Nemačkoj, Holandiji i delom u Crnoj Gori. Ta trešnja je dostizala cenu od 2.2 do 3.5 evra po kilogramu“ rekao je Popić sa Čeneja.

U Srbiji se godišnje proizvede do 20.000 tona trešanja što je tek tri odsto evropske proizvodnje. Prostora za unapređenje ima, pre svega ako se novi zasadi budu proizvodili prema savremenim tehnološkim rešenjima.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime