Насловна АРХИВА ОВО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ПРЕ СЕТВЕ И САДЊЕ ПОВРЋА: Сунцокрет најгори комшија

ОВО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ПРЕ СЕТВЕ И САДЊЕ ПОВРЋА: Сунцокрет најгори комшија

1731

Од давнина су баштовани увидели да им неко поврће, које је лане у тој леји добро напредовало, током следеће вегетације заостаје у порасту, има нездраву боју или чак вене. Нису знали да је тим променама узрок – комшилук. Наука је касније утврдила да није свеједно које се поврће поред којег сеје или расађује. Неке биљке су способне да токсинима, које луче кроз корен, уништавају друге које их окружују.

Највећи егоиста је сунцокрет. Та дивна биљка са насмејаним главицама које прате сунце, не подноси никог у комшилуку. Токсини које избацује кроз корен, уништавају све поврће које расте у околини.

Парадајз не воли шаргарепу

Знајући то, ваља направити план сетве и распоред парцела да би комшијске врсте једна другој помагале и подстицале да усвајају што више воде и хране из земље. То не значи да „егоисте“ не треба гајити. За њих се остави простор на крају баште.

Највећи непријатељи биљака из породице бобова (боб, пасуљ и грашак) су лукови – власац, бели и црни лук и празилук. И обрнуто – ни њима не пријају махунарке. Дакле, нетрпељивост је обострана. Махунарке не ваља садити уз паприку, али и невен, иако његов корен лучи материју која одбија штеточине.

Јагоде, парадајз и све врсте тикава воле топло време, те усеви из хладније сезоне, као што су броколи и карфиол, имају нешто „против њих“. Треба избегавати и комбинацију парадајза са першуном, краставцима, мирођијом и шаргарепом.

Маслачак користан свима 

Осим врста које нису добре комшије, постоје и оне такозване свеповољне које су добродошле у свакој башти. Тако матичњак, мајоран и оригано шире „позитивну енергију“ на околину и привлаче пчеле. Коприва штити околне биљке од инсеката и болести и подстиче њихов раст. Валеријана побољшава квалитет земљишта и уништава проузроковаче болести. Камилица поправља квалитет земље, док маслачак помаже свим биљкама да боље расту и ваљало би у свакој стазици оставити по две-три биљке.

Треба имати на уму да и биљке које једна другој помажу, ваља садити на препорученом размаку, да би свака имала довољно простора за развој. Које биљке се подносе а које не – зависи од њихових физичких и физиолошких особина, тако да је веома корисно имати таблицу компатибилних биљака:

Поврће Компатибилне биљкеБиљке-антагонисти
ШпарглаПарадајз, першун и босиљак 
ПасуљКромпир, шаргарепа, краставац, карфиол, купус, већина поврћа и лековитих биљакаЛук, бели лук, гладиола, влашац, цвекла, купус
ЦвеклаЦрвени лук, келерабаПасуљ
Купусњаче (купус, карфиол, кељ, келераба, броколи)Ароматично биље, кромпир, целер, копар, камилица, жалфија, метвица, рузмарин, цвекла, лукЈагоде, парадајз, пасуљ
ШаргарепаГрашак, зелена салата, влашац, лук, празилук, рузмарин, жалфија, парадајзКопар
ЦелерПразилук, парадајз, пасуљ, карфиол, купус 
ВлашацШаргарепа, парадајзГрашак, пасуљ
КукурузКромпир, грашак, пасуљ, краставац, тиква, тиквице 
ПатлиџанПасуљ, кромпир 
ПразилукЦрвени лук, шаргарепа, целер 
Зелена салатаШаргарепа, ротквице, јагоде, краставци, лук 
Лук и бели лукЦвекла, јагода, парадајз, зелена салата, празилук, камилицаГрашак, пасуљ

С. Мујановић

Добро јутро број 560 – Децембар 2018.