Pančevačka Azotara pokreće proizvodnju tečnih đubriva

Pančevačka HIP Azotara u fazi je probnog rada odnosno pokretanja proizvodnje. Pokreće se proizvodnja amonijaka, a zatim bi trebalo da usledi proizvodnja tečnih veštačkih đubriva, a moguće i drugih.

HIP Azotaru koja je više decenija bila jedini proizvođač amonijaka u Srbiji i najveći proizvođač veštačkog đubriva iz stečaja je u maju prošle godine kupila kompanija Promist za 650 miliona dinara.

Tada je najavljeno da će proizvodnja u fabrici, koja je u stečaju bila od jeseni 2018. godine, biti obnovljena.

HIP Azotara je značajan potrošač prirodnog gasa kao sirovine od koje u složenom procesu proizvodi veštačka đubriva što je od strateškog značaja za poljoprivredu odnosno prihranu useva.

Značajan deo veštačkog đubriva Srbija uvozi, a svetske cene tog proizvoda i pre rata u Ukrajini doživele su visok rast.

U međuvremenu enormni skok cena zabeležen je i kod prirodnog gasa.

Izvor:RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno