Pančevo: “Rakija i rakijaši 2021” 23. oktobra

U Pančevu se za kraj oktobra meseca sprema Međunarodni festival rakije „Rakija i rakijaši 2021“.  Manifestacija je zakazana  za subotu 23. oktobar na prostoru stare Barutane pod sloganom „Koji domaćin peče najbolju rakiju” u znak spomena na Bobana Vukovića (1960 – 2016).

Na adresu festivala stiglo je nešto više od 1.300 uzoraka iz Srbije i celog regiona, a nadmetaće se gotovo 500 hobi proizvođača. Prestižne nagrade odneće najbolja hobi destilerija, šampion festivala, pobednici po kategorijama. Tu su i specijalna priznanja za ostale učesnike.

Osim srpskih proizvođača, uzorke su poslali i oni iz Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke. Najviše je, što je i uobičajeno, destilata šljivovice, ove godine oko 400 uzoraka, slede dunje i kajsije. Osmočlani žiri ocenjivaće kvalitet pristiglih rakija u 25 kategorija čak 17 dana.

Od specifičnih kategorija izdvajaju se rakije od breskve, višnje i trešnje, a za titulu najboljeg boriće se i proizvođači vinjaka. Ocenjivaće se i mlada rakija, odnosno ona koja je nastala u ovoj godini. Ni ove godine, kao i na prethodnim festivalima, neće izostati priznanje za najbolju ženu rakijaša, kao i za najkvalitetniji destilat iz inostranstva.

Zadatak festivala je i promocija i edukacija na polju same proizvodnje. Svake godine proizvođači imaju priliku da prisustvuju jednom predavanju, a ove godine u planu je edukacija u oblasti fermentacije.

Međunarodni festival rakije „Rakija i rakijaši 2021“ biće održan ukoliko epidemijske mere to dozvole. Ako, zbog virusa korona, to ne bude bilo moguće, festival će biti održan kada situacija to dozvoli.

Piše: J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18