Насловна РАЗНО Папци иду пут Вијетнама

Папци иду пут Вијетнама

61

И док српски сточари и узгајивачи товљеника очекују да на пролеће следеће године и званично почне извоз свињског меса у ЕУ, надлежни у нашој земљи покушавају да отворе тржишта и за оне делове који остају и бацају се – уши, папке и репове.

Једна од могућих дестинација за ове делове свиња могао би да буде Вијетнам. Земља, која у својој исхрани, готово свакодневно користи папке, уши и репове.

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић истиче да ми ретко употребљавамо свињске ногице и репове. Због тога треба тражити нова тржишта, јер ће и то покренути нашу примарну производњу, која је у негативном билансу последњих десет година.

– Зашто не бисмо искористили нешто што бацамо – каже Будимовић. – Паралелно са тим, међутим, треба одржавати и оне високо вредне производе, као што су кулен, сремска кобасица, ловачка… Све врсте које су ферментисане. То би требало да извозимо у ЕУ, јер са месом у Европи нећемо бити конкурентни. Док Вијетнам и Јужна Кореја користе доста свињетине. Наш циљ и задатак ће бити да се побољшавају производња, квалитет, продуктивност. Треба све то усталити и дефинисати цену товљеника, како би сточари лакше ушли у тов. Када се буде повећала производња у примарном сектору, имаће шта да ради и прерађивачи.

Према речима Будимовића, делове трупа које ми не користимо засигурно можемо да извозимо на исток. Употреба тих делова није део пословног опредељења у Србији јер ми само зими правимо пихтије и нешто више једемо те ногице, уши или репове. Људи у Вијетнаму и Кини то малтене једу свакодневно.

– Чека се само да буду усклађени сертификати са Управом за ветерину, па ће већ и привредници лакше да се снађу шта и коме могу да продају – истакао је Будимовић.

Србија је у првој половини 2021. извезла свињско месо које је вредело 18 милиона евра. Лане је вредност извоза пољопривредне и прехрамбене производње била 4,2 милијарде долара. Увоз је ове године смањен за око 30 одсто.

Извор: Вечерње новости

Фото: Pixabay