Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ На врањским пијацама

На врањским пијацама

663

Продавци воћа и поврћа на врањским пијацама су се потрудили да купцима током целе недеље понуде богат асортиман својих производа. На тезгама и даље највише места заузима паприка, која се у зависности од квалитета, продаје по цени од 130 до 200 динара за килограм. Трговци кажу да је најтраженија паприка ајварка која се у последње време продаје и на џакове по цени од 150 динара за килограм. Многи са пијаце не одлазе без љутих папричица и паприке за на низ, које се могу наћи по цени од 180 до 200 динара за килограм.

Домаћице не пропуштају да купе парадајз који кошта 150 динара, црни лук и кромпир који стају 100 динара, купус и краставац за које морају да издвоје од 70 до 80 динара за килограм. Бели лук купују на комад јер је килограм овог поврћа достигао цену од 500 динара. Већина њих на комаде купују и карфилол и патлиџан по 250 динара/ кг. Толико плаћају и кутију од десет јаја, домаћих кока које трче по дворишту, а уколико желе да купе она која долазе са фарме онда за тридесет комада плаћају од 300 до 600 динара.

Продавци кажу да је и пасуљ, од 400 динара, скуп а да корнишони слабо иду иако килограм стаје само 150 динара. Они, међутим, већу потражњу за овим, али и другим поврћем очекују крајем месеца, до када ће њихови суграђани окончати набавку огрева који за сваку породицу представља велики издатак.

Врањске пијаце су пуне и воћа упркос томе што ова година није погодовала његовој производњи. Тако се грожђе и нектарине продају по цени од 250 динара за килограм, док су јабуке јефтиније и за килограм треба издвојити 150 динара.

Текст и фото: Гордана Настић