Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Na vranjskim pijacama

Na vranjskim pijacama

871

Prodavci voća i povrća na vranjskim pijacama su se potrudili da kupcima tokom cele nedelje ponude bogat asortiman svojih proizvoda. Na tezgama i dalje najviše mesta zauzima paprika, koja se u zavisnosti od kvaliteta, prodaje po ceni od 130 do 200 dinara za kilogram. Trgovci kažu da je najtraženija paprika ajvarka koja se u poslednje vreme prodaje i na džakove po ceni od 150 dinara za kilogram. Mnogi sa pijace ne odlaze bez ljutih papričica i paprike za na niz, koje se mogu naći po ceni od 180 do 200 dinara za kilogram.

Domaćice ne propuštaju da kupe paradajz koji košta 150 dinara, crni luk i krompir koji staju 100 dinara, kupus i krastavac za koje moraju da izdvoje od 70 do 80 dinara za kilogram. Beli luk kupuju na komad jer je kilogram ovog povrća dostigao cenu od 500 dinara. Većina njih na komade kupuju i karfilol i patlidžan po 250 dinara/ kg. Toliko plaćaju i kutiju od deset jaja, domaćih koka koje trče po dvorištu, a ukoliko žele da kupe ona koja dolaze sa farme onda za trideset komada plaćaju od 300 do 600 dinara.

Prodavci kažu da je i pasulj, od 400 dinara, skup a da kornišoni slabo idu iako kilogram staje samo 150 dinara. Oni, međutim, veću potražnju za ovim, ali i drugim povrćem očekuju krajem meseca, do kada će njihovi sugrađani okončati nabavku ogreva koji za svaku porodicu predstavlja veliki izdatak.

Vranjske pijace su pune i voća uprkos tome što ova godina nije pogodovala njegovoj proizvodnji. Tako se grožđe i nektarine prodaju po ceni od 250 dinara za kilogram, dok su jabuke jeftinije i za kilogram treba izdvojiti 150 dinara.

Tekst i foto: Gordana Nastić