Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Паприка, шпорет на дрва, варјача и – ајвар

Паприка, шпорет на дрва, варјача и – ајвар

НОВА СЕЗОНА ОЖИВЉАВА СТАРЕ ПРИЧЕ О „ПРАВОМ“ РЕЦЕПТУ

30

Нема ништа док се паприка не испече на дрвету, па упије тај мирис. Не користим ни шерпе с уграђеним мешањем, јер се од ајвара направи каша, а он мора да има текстуру – каже Мара Ранитовић из шумадијског села Горња Шаторња.

Лесковчани тврде да је „прави ајвар настао код њих, али је први рецепт за ајвар, и то с патлиџаном, објављен у последњој четвртини 19. века у Новом Саду, у тадашњој Аустроугарској.

Почиње још једна сезона спремања ајвара и оживљава вечите дилеме – који је прави рецепт и ко га је први направио. Како га спремати? Да ли само од паприка, или с плавим патлиџаном, белим луком? Питање који је прави ајвар протеже се кроз три државе – Србију, Македонију и Аустроугарску – и скоро 130 година историје кулинарства. И опет не знамо колико смо близу изворног ајвара, јер онај који га је први спремио, зацело није имао разлога да запише рецепт.

Једни верују да се ајвар припрема искључиво од паприка, други да је плави патлиџан обавезни састојак. Причу о правом ајвару додатно компликује и онај од барених паприка. Често га називају сиротињским, али пре ће бити да су домаћице само скратиле време припреме и избегле дуготрајно печење на плотни. Сведок тих расправа је и Војвођанка Тања Бакић, администраторка Фејсбук групе „Куварице са Балкана“, која има скоро 82.000 чланова с простора бивше Југославије. Она признаје да разлике у рецептима постоје, али нису велике.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us