Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ PAPRIKA TRAŽI STALNU NEGU: Pažljivo pripremljeni obroci i često zalivanje

PAPRIKA TRAŽI STALNU NEGU: Pažljivo pripremljeni obroci i često zalivanje

628

Piše: Svetlana Mujanović

Svaku fazu razvoja paprike prati svojevrstan zahtev za odgovarajućim hranivima, pa stručan izbor vrste i količine đubriva može biti presudan za pravilan rast i dobre prinose. Paprika ima slabo razvijen koren i sporo usvaja vodu, ali ima robustan nadzemni deo i troši puno vode, pa je valja češće navodnjavati. Najbolje je da se na parceli postavi sistem kap po kap, jer tada ne postoji opasnost da se hraniva spiraju u dublje slojeve, kao kod drugih sistema, u kojima povrće, i pored prihrane, ostane gladno.

U zavisnosti od sorte, tehnologije proizvodnje i namene plodova, u ovom mesecu paprika je na otvorenom polju u fazi intenzivnog porasta, cvetanja i početka berbe. Za berićetan i kvalitetan rod neophodno je da se u svakoj fazi biljke prihranjuju različitom kombinacijom hraniva, a nisu iste ni doze.

Prihrana na kašičicu

U fazi intenzivnog porasta preporučuju se vodotopiva NPK đubriva s većim sadržajem kalijuma – formulacije 2:1:4+ME (mikroelementi). Makroelementi se dodaju u količini od dva do dva i po grama po biljci, a kalcijum-nitrat, u količini od jedan i po gram po biljci, ubacuje se jednom nedeljno, ali odvojeno kroz sistem za navodnjavanje kapanjem. Kalcijum ne valja mešati u istom tanku sa NPK đubrivom, ali ne zbog toga što će štetiti biljkama, već zato što može začepiti kapaljke.

Na početku cvetanja primenom vodotopivog NPK đubriva formulacije 10:40:10 + ME u količini od jedan i po do dva grama po biljci, uz dodatak kalcijum-nitrata u količini od jedan i po gram po biljci jednom nedeljno, paprika neće gladovati.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us