Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Паприке у тегли

Паприке у тегли

563

 ПAПРИКА НАШИХ СЕЋАЊА И НАШЕ БОГАТЕ ТРПЕЗЕ

Паприка рога обликом подсећа на кравље рогове. Плодови су јој дугуљасти и глатки, жуте, зелене и црвене боје. Месо јој је тање, па је најпогоднија за туршију. Парадајзара се углавном кисели цела. Али, може да се пуни купусом, па се потом оставља као туршија, као и сомборка. Она има малу дозу љутине и због тога је једна од омиљених у зимници. Паприка белоуво није погодна за прераду, док шиља може да се једе и свежа и у зимници. На крају, али не и мање вредна је амфора. Ова дугачка, пљосната сорта паприке одлична је за печење, ајвар или туршију.

Барене паприке с медом

Састојци:

 5 кг паприка,

 сецкани лист першуна,

 сецкани бели лук.

Течност за барење паприка:

 3 л воде,

 1/2 л јабуковог сирћета

са 4 % сирћетне киселине,

 150 г шећера,

 250 г соли,

 200 г меда,

 1 кесица бибера у зрну.

Паприке опрати и очистити. У посуду ставити 3 литра воде, 1/2 литра сирћета, со, шећер, мед, и бибер у зрну. Када течност проври, додавати паприке и барити само да баци 2 до 3 кључа. Вадити паприке у теглу, сваки ред по жељи посипати сецканим листом першуна и сецканим белим луком. Напуњену теглу притиснути пластичном решетком и долити врели пресолац. Вреле тегле одмах затворити и прекрити док се не охладе.

Паприке пуњене купусом

Састојци:

 4 кг парадајз паприке,

 4 кг ренданог купуса.

За пресолац:

 1 л сирћета,

 3 л воде,

 250 г шећера,

 200 г соли,

 1 винобран,

 1 конзерванс,

 2.0 г бибера

За пресолац:

 1 л сирћета,

 3 л воде,

 250 г шећера,

 200 г соли,

 1 винобран,

 1 конзерванс,

 2.0 г бибера Пресолац за паприке с купусом скувати дан раније, јер обавезно мора бити хладан. Опрати паприке и оставити да се цеде, изрендати купус и посолити га. Оставити 10 минута да купус омекша. Затим паприку пунити купусом. Када је тегла напуњена, окренути је наопачке, просути вишак воде и затим налити хладним преливом. Повезати тегле и оставити на хладно место.

Текст и фото: Биљана Ненковић