Насловна АРХИВА ПАРАДАЈЗ: Најбоље сорте за пластенике

ПАРАДАЈЗ: Најбоље сорте за пластенике

Приликом избора селекција обратити пажњу на принос, крупноћу и чврстину плода и отпорност на болести

5272
Фото: Pixabay

Парадајз је једногодишња биљка коју је најбоље гајити у заштићеном простору јер ће тако давати род скоро целе године. У односу на висину, селекције се обично деле у три групе: високи, ниски и жбунасти. Због великих трошкова који прате пластеничку производњу, посебно је важно правилно изабрати сорте и хибриде.

Прва карактеристика на коју ваља обратити пажњу је висина. За ову намену бирају се селекције индетерминантне (високе) и полудетерминантне (средње високе). Преостале карактеристике су принос, величина плода, отпорност на болести, чврстоћа плода која одређује дужину чувања и отпорност на неповољне услове транспорта.

Међу полувисоким се издвајају домаће селекције марко, балкан, и иностране агилис, галина, корвинус, минарет, гровнет.

Листа високих селекција је много дужа. Тако се за производњу у пластеницима препоручују: нада, данубијус, златни јубилеј, пегаз, маратон, казанова, медено срце, воловско срце, буран, бајконур, аманета, астраион, матијас, алфред, јидиго, амати, биг биф, спринтер, тамарис, немо тами, измир, панекра, цинто, делфине, логистика, барбадос, оптима…

Минарет је врло рани, полувисоки хибрид, који на цветној грани има четири до шест плодова тежине 200–300 грама.

Матијас је хибридна сорта која расте релативно високо, а осим у пластенику, може се гајити и на отвореном. Даје отпорне, чврсте плодове, тежине од 200 до 250 грама. Познат је по отпорности на разне болести, али и по изузетно високим приносима, а добро подноси транспорт.

Биг биф је рани хибрид познат по оптималној комбинацији традиционалног укуса и хибридних карактеристика. Лако се прилагођава клими у којој се гаји, даје светле, велике плодове тежине до 330 грама и доста је отпоран на разне болести.

Оптима је средње рана висока сорта парадајза. Поред пластеника, може се гајити и на отвореном. Плодови су округли, тамноцрвени, тешки до 250 грама, отпорни и чврсти па добро подносе транспорт.

Воловско срце је једна од најстаријих касних сорти парадајза. Овај парадајз је јединствен по ружичастом, веома крупном плоду, срцоликог облика. Плодови су укусни, меснати и сочни. Једина мана је мек плод који не подноси добро транспорт и складиштење.

Казанова је хибридна, бујна сорта која у адекватним условима гајења може по биљци да да шест до седам килограма рода. Плодови су тешки до 230 грама, чврсти, меснати, погодни за транспорт и дуже чување. Сеје се у фебруару и марту. Током гајења, треба пазити да се не претера са ђубрењем, јер у случају предозирања, цветови ће опадати а просечан принос ће бити знатно смањен.

Маратон је висок и веома бујан хибрид парадајза који даје крупне, меснате и укусне плодове просечне тежине око 250 грама. Биљка се може гајити и на два, три или четири стабла.

С. Мујановић

Добро јутро број 539 – Март 2017.