Насловна ВЕСТИ Paradajz – ukusno i zdravo rajsko voće

Paradajz – ukusno i zdravo rajsko voće

205

Veruje se da se danas širom sveta uzgaja preko 7.500 različitih vrsta paradajza. Paradajz ima dugu istoriju koja datira hiljadama godina unazad do oko 500 godina p.n.e. u Meksiku, gde su Astecima bili osnovna namirnica i jeli su je zajedno sa pasuljem i kukuruzom.

Paradajz je jedna od namirnica koje su odličnog ukusa i koje imaju brone benefite za ljudsko zdravlje. Bogat je izvor likopena, beta-karotena, folata, kalijuma, vitamina C, flavonoida i vitamina E.

Dolazi nam u raznim jarkim bojama, različitih je ukusa i veličina, a Kina, Indija, SAD i Turska su vodeći uzgajivači paradajza. Neke od vrsta paradajza imaju neobična imena kao što su roma, biftek, koktel, valensija, kampari, čiroki… 

Jedan srednji crveni, zreo, sirov paradajz (123 grama) ima 22,1 kaloriju, 4,8 grama ugljenih hidrata, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti, 1,5 grama vlakana, 15,6 miligrama vitamina C, 9,7 mikrograma vitamina K, 292 miligrama kalijuma, 0,1 miligrama mangana, 0,1 miligrama vitamina.

Takođe sadrži vitamin E, niacin, pantotensku kiselinu, holin, betain, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar…

Ne samo da je ishrana paradajzom niskokalorična, već se paradajz takođe smatra hranom sa visokim sadržajem antioksidanata i jednim od najboljih izvora fitonutrijenata zvanog likopen na svetu.

Likopen je usko povezan sa jačanjem imuniteta i smanjenjem rizika od raka. Iako većina ljudi povezuje likopen sa crveno obojenim paradajzom, veruje se da je prisutan u jednako velikim količinama u organskom žutom, zelenom ili narandžastom paradajzu.

Jaka boja paradajza je dobar pokazatelj količine antioksidanata koji sadrži i koji se bore protiv upale. Paradajz je posebno poznat po tome što ima tri antioksidanta – zeta-karoten, fitoen i fitofluen.

Ovi fitonutrijenti su efikasni u smanjenju zapaljenja koje izazivaju bolesti i na taj način usporavaju bolesti povezane sa starenjem kao što su bolesti srca, rak, dijabetes, artritis i kognitivni pad.

Neke studije su otkrile da tretman ekstraktom paradajza bogatim antioksidansima takođe može smanjiti visok krvni pritisak, prirodno sniziti holesterol i poboljšati zdravlje krvnih sudova.

Takođe, lutein koji se nalazi u paradajzu takođe može pomoći u sprečavanju ili usporavanju zadebljanja arterija.

Oksidacija je najšire prihvaćena teorija za razvoj ateroskleroze, odnosno otvrdnjavanje i zadebljanje arterija koje može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Paradajz kao dobar izvor kalijuma može pomoći u sprečavanju problema sa krvnim pritiskom.

Kada je reč o borbi protiv raka kože hranom, paradajz bi trebalo da bude na vrhu vaše liste. Paradajz je odličan izvor vitamina C, a vitamin C je ključan za održavanje imuniteta, elastičnosti, izgleda i tena kože jakim u starijoj dobi.

Jedna stvar koju treba napomenuti je da je vitamin C u ishrani paradajza najviše koncentrisan u supstanci nalik gelu koja okružuje seme paradajza.

Likopen je povezan i sa boljim zdravljem kostiju, posebno kod starijih ljudi.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay