Насловна РАЗНО Пашњаци Старе планине под највећим степеном заштите

Пашњаци Старе планине под највећим степеном заштите

19

Стара планина и планина Кучај-Бељаница постају национални паркови. То су прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији после 40 година.

Стара планина добила је највиши степен заштите.

Требало је да још седамдесетих година добије статус националног парка, али тада се то – из неког разлога – није десило. После више од четрдесет година, Стара планина је добила статус који јој припада.

„Стара планина је бисер међу планинама. Становништво нашег округа и становништво које гравитира ка Старој планини, као и заљубљеници у туризам,  добили су најбољи новогодишњи поклон“, рекла је Драгана Тончић, начелница Пиротског округа.

Завод за заштиту природе Србије је израдио студију којом се Стара планина сврстава у ред националних паркова, и она је доступна на сајту Министарства за заштиту животне средине. Границе Парка ће обухватити 116.000 хектара.

„То је само полазна основа на којој ћемо и даље градити и развијати туризам, с обзиром на добру путну инфраструктуру, на једној страни, и развој привреде, на другој страни. Наравно, егал је и заштита животне средине о којој морамо да водимо рачуна“, додала је Тончићева.

Истакла је да се мештани Пиротског округа поносе Старом планином, њеним пашњацима, ливадама са преко 200 врста ендемских биљака, бистрим потоцима…

„Очекујемо да са констатацијом да смо национални парк привучемо и већи број туриста“, закључила је Тончићева.

Извор: РТС

Фото: ЈП „Стара планина“