Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Pastrma – prava magija

Pastrma – prava magija

715

Godinama unazad u svojoj pimnici Sanja Ankucović posluživala je „pastrmu“, jelo iz starih vremena. Po preporuci zadovoljnih gostiju pastrma se, osim u njenoj pimnici, našla i na stolovima širom Srbije.

– Po preporuci naših gostiju u pimnici C`est La Vie, započeli smo proizvodnju tradicionalnog jela koje već skoro sedam godina poslužujemo turistima. Gosti su stalno pitali gde bi mogli ovo jelo da kupe, da ponesu svojima kod kuće. Ubeđivali su nas da bi ovakav specijalitet trebalo da se poslužuje u restoranima u Beogradu i da se nađe na policama megamarketa. Meso zaliveno u mast, konzerviranje mesa na stari, tradicionalan način, kao nekada što se čuvalo, i 100% prirodno, što se i traži od današnje lepeze proizvoda. Želja nam je bila da sačuvamo tradiciju naših predaka, kako ovaj specijalitet ne bi otišao u zaborav – kaže Sanja, ističući da su ona i suprug, kako bi taj stari specijalitet mogli da plasiraju na tržište, morali da otvore firmu za proizvodnju ovog specijaliteta.

– Sama procedura otvaranja firme za proizvodnju ovakvog proizvoda, gotovog jela, bila je mukotrpna i trajala je šest meseci. Bili smo više puta na ivici odustajanja od svega. Pored velikog materijalnog ulaganja, još je veće ulaganje našeg vremena utrošenog na ceo proces. U isto vreme smo radili i turizam, pripremu i posluživanje hrane na Rajačkim pimnicama, pružanje usluga smeštaja u Rajcu i proizvodnju gotovog jela u selu Bukovče, 20 km udaljenog od Rajca, dok smo sve vreme živeli u Negotinu. Naravno, trud se isplatio. Uspeli smo da otvorimo Preduzetničku radnju “S&S čuvari tradicije” za proizvodnju našeg specijaliteta.

Sada, kada je turistička sezona u pimnicama zamrla, Sanji je ovo otvorilo nove puteve i pružilo način da se deo tradicije očuva.  

– Krenulo je proširenje tržišta, radimo s par restorana u Beogradu, u pregovorima smo s ostalim gradovima i s jednim megamarketom za plasman našeg proizvoda. Sada su nam potrebni promoteri i distributeri koji bi širili plasman, jer je stvarno nemoguće da sve ovo radimo sami – rekla je Sanja, otkrivajući nam samo deo tajne čuvane preko sto godina.

Pastrma – vlaška magija

Nazivu proizvoda kumovao  jeredovan gost pimnice „C`est La Vie“ iz Niša. Rekao je da to treba baš tako da se zove: spremalo se u vlaškim selima, a magija jer te, kada probaš, natera da probaš ponovo.

– Pastrma je svinjski pauflek, inače, jedan od mekših delova mesa, koji se usoli, peče ispod sača satima, a zatim se zalije mašću kao što se nekada čuvalo meso. Rok trajanja je 2 meseca ukoliko ga čuvate u frižideru, a možete ga i zamrznuti i produžiti trajanje. Gotovo meso dobijete u pakovanju od po kilogram i vrlo lako se priprema za dalju upotrebu – objasnila je Sanja.

Način upotrebe: željenu količinu izvaditi iz masti i ugrejati u rerni ili mikrotalasnoj peći u poklopljenoj posudi. Količinu koja vam ostane nakon podgrevanja samo vratiti u frižider (hladno), a možete ga ponovo grejati više puta. Mi koji smo probali ovaj specijalitet, možemo da tvrdimo da je zaista magija u pitanju. Magija ukusa, sočnosti, meso za koje vam nije potreban nož, za prste se lepi i teško je prestati da ga jedete. Najlepše je kad se jede samo, a možete ga služiti i uz razno povrće ispod sača, sa tvrđim belim sirom, belom projom ili u sveže ispečenoj lepinji kao što to Sanja radi.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Sanja Ankucović