Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Пастрма – права магија

Пастрма – права магија

410

Годинама уназад у својој пимници Сања Анкуцовић послуживала је „пастрму“, јело из старих времена. По препоруци задовољних гостију пастрма се, осим у њеној пимници, нашла и на столовима широм Србије.

– По препоруци наших гостију у пимници C`est La Vie, започели смо производњу традиционалног јела које већ скоро седам година послужујемо туристима. Гости су стално питали где би могли ово јело да купе, да понесу својима код куће. Убеђивали су нас да би овакав специјалитет требало да се послужује у ресторанима у Београду и да се нађе на полицама мегамаркета. Месо заливено у маст, конзервирање меса на стари, традиционалан начин, као некада што се чувало, и 100% природно, што се и тражи од данашње лепезе производа. Жеља нам је била да сачувамо традицију наших предака, како овај специјалитет не би отишао у заборав – каже Сања, истичући да су она и супруг, како би тај стари специјалитет могли да пласирају на тржиште, морали да отворе фирму за производњу овог специјалитета.

– Сама процедура отварања фирме за производњу оваквог производа, готовог јела, била је мукотрпна и трајала је шест месеци. Били смо више пута на ивици одустајања од свега. Поред великог материјалног улагања, још је веће улагање нашег времена утрошеног на цео процес. У исто време смо радили и туризам, припрему и послуживање хране на Рајачким пимницама, пружање услуга смештаја у Рајцу и производњу готовог јела у селу Буковче, 20 км удаљеног од Рајца, док смо све време живели у Неготину. Наравно, труд се исплатио. Успели смо да отворимо Предузетничку радњу “С&С чувари традиције” за производњу нашег специјалитета.

Сада, када је туристичка сезона у пимницама замрла, Сањи је ово отворило нове путеве и пружило начин да се део традиције очува.  

– Кренуло је проширење тржишта, радимо с пар ресторана у Београду, у преговорима смо с осталим градовима и с једним мегамаркетом за пласман нашег производа. Сада су нам потребни промотери и дистрибутери који би ширили пласман, јер је стварно немогуће да све ово радимо сами – рекла је Сања, откривајући нам само део тајне чуване преко сто година.

Пастрма – влашка магија

Називу производа кумовао  јередован гост пимнице „C`est La Vie“ из Ниша. Рекао је да то треба баш тако да се зове: спремало се у влашким селима, а магија јер те, када пробаш, натера да пробаш поново.

– Пастрма је свињски пауфлек, иначе, један од мекших делова меса, који се усоли, пече испод сача сатима, а затим се залије машћу као што се некада чувало месо. Рок трајања је 2 месеца уколико га чувате у фрижидеру, а можете га и замрзнути и продужити трајање. Готово месо добијете у паковању од по килограм и врло лако се припрема за даљу употребу – објаснила је Сања.

Начин употребе: жељену количину извадити из масти и угрејати у рерни или микроталасној пећи у поклопљеној посуди. Количину која вам остане након подгревања само вратити у фрижидер (хладно), а можете га поново грејати више пута. Ми који смо пробали овај специјалитет, можемо да тврдимо да је заиста магија у питању. Магија укуса, сочности, месо за које вам није потребан нож, за прсте се лепи и тешко је престати да га једете. Најлепше је кад се једе само, а можете га служити и уз разно поврће испод сача, са тврђим белим сиром, белом пројом или у свеже испеченој лепињи као што то Сања ради.

Текст: Зорица Драгојевић

Фото: Сања Анкуцовић