PASULJEV ŽIŽAK: Zaraza u polju, šteta u skladištu

Domaćice se često iznenade kada u pakovanju zrelog pasulja, koje su nameravale baš sutra da kuvaju, otkriju crne, zdepaste bubice i zrna puna prozorčića, koja su neupotrebljiva za pripremu hrane. Neretko se ovi podstanari otkriju i kada se pasulj čuva u frižideru. Krivci su žišci. Jasno je da bubice nisu mogle doći kroz zid ili uleteti u frižider. One su se u zrnu nastanile još u polju. U našoj zemlji iz ove grupe štetočina najznačajniji su pasuljev i graškov žižak.

Piše: Svetlana Mujanović

I pored obilnih kiša koje su ove godine nemilosrdno natapale polja, ova sićušna crna bubica nije izgubila kalendar. On će brzo, kao da ima radar, pronaći svaki pasulj u polju i u mahune u kojima zrna još nisu formirala tvrdu opnu, položiti jaje.

Polaže jaja na mahune pred berbu

Pasuljev žižak Acanthoscelides obtectus oligofagna je vrsta koja se prvenstveno hrani na pasulju, a ima ga i na ostalim mahunarkama. Međunarodnom razmenom poljoprivrednih proizvoda raširio se svuda u svetu. Odrasli žižak je dug dva i po do tri i po centimetra, zdepastog tela sivkaste boje. Tokom letnjih meseci iz skrovišta u kojima je proveo zimu izleće u polja, polaže jaja na mahune pred berbu i tako sa zrnima pasulja ponovo dospeva u skladišta. Međutim, postoji i drugi put koji ga vodi u zrno ovog povrća.

Dešava se da iz starih zrna, zaostalih u skladištu, žižak prelazi u sveže unet pasulj i nastavlja razvoj. A desi se da jednostavno ostane u skladištu, u nekoj pukotini izbegne čišćenje i lako pređe na novouskladišten pasulj. Žižak može preživeti i u žetvenim ostacima na otvorenom polju, u lokalitetima gde se temperatura tokom zimskih meseci duže vreme ne spušta ispod -10 do -12 stepeni.

Ova štetočina može se razvijati u pasulju u zatvorenom prostoru cele godine. Jedan deo populacije krajem proleća i tokom leta izleće iz skladišta i drugih mesta prezimljavanja, u baštu ili njivu pod pasuljem. Nekoliko dana posle izletanja polaže jaja na mahune koje su u fazi sazrevanja, zatim na zrno pasulja, pa na džakove s pasuljem u skladištu.

Embrionalno razviće traje jednu do dve nedelje. Čim se ispile, larve se ubušuju u zrna. Kroz jedan otvor može da se ubuši više larvi i da se u jednoj „kućici“ razvije više odraslih. Larve se razvijaju dve do šest nedelja i, kada se preobraze u odrasle žiške, prave prozorčić na semenu, izlaze i traže novo, zdravo zrno pasulja.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno