Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ПАСУЉЕВ ЖИЖАК: Зараза у пољу, штета у складишту

ПАСУЉЕВ ЖИЖАК: Зараза у пољу, штета у складишту

370

Домаћице се често изненаде када у паковању зрелог пасуља, које су намеравале баш сутра да кувају, открију црне, здепасте бубице и зрна пуна прозорчића, која су неупотребљива за припрему хране. Неретко се ови подстанари открију и када се пасуљ чува у фрижидеру. Кривци су жишци. Јасно је да бубице нису могле доћи кроз зид или улетети у фрижидер. Оне су се у зрну настаниле још у пољу. У нашој земљи из ове групе штеточина најзначајнији су пасуљев и грашков жижак.

Пише: Светлана Мујановић

И поред обилних киша које су ове године немилосрдно натапале поља, ова сићушна црна бубица није изгубила календар. Он ће брзо, као да има радар, пронаћи сваки пасуљ у пољу и у махуне у којима зрна још нису формирала тврду опну, положити јаје.

Полаже јаја на махуне пред бербу

Пасуљев жижак Acanthoscelides obtectus oligofagna је врста која се првенствено храни на пасуљу, а има га и на осталим махунаркама. Међународном разменом пољопривредних производа раширио се свуда у свету. Одрасли жижак је дуг два и по до три и по центиметра, здепастог тела сивкасте боје. Током летњих месеци из скровишта у којима је провео зиму излеће у поља, полаже јаја на махуне пред бербу и тако са зрнима пасуља поново доспева у складишта. Међутим, постоји и други пут који га води у зрно овог поврћа.

Дешава се да из старих зрна, заосталих у складишту, жижак прелази у свеже унет пасуљ и наставља развој. А деси се да једноставно остане у складишту, у некој пукотини избегне чишћење и лако пређе на новоускладиштен пасуљ. Жижак може преживети и у жетвеним остацима на отвореном пољу, у локалитетима где се температура током зимских месеци дуже време не спушта испод -10 до -12 степени.

Ова штеточина може се развијати у пасуљу у затвореном простору целе године. Један део популације крајем пролећа и током лета излеће из складишта и других места презимљавања, у башту или њиву под пасуљем. Неколико дана после излетања полаже јаја на махуне које су у фази сазревања, затим на зрно пасуља, па на џакове с пасуљем у складишту.

Ембрионално развиће траје једну до две недеље. Чим се испиле, ларве се убушују у зрна. Кроз један отвор може да се убуши више ларви и да се у једној „кућици“ развије више одраслих. Ларве се развијају две до шест недеља и, када се преобразе у одрасле жишке, праве прозорчић на семену, излазе и траже ново, здраво зрно пасуља.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us