Насловна ВЕСТИ Pazite gde kupujete i kako čuvate hranu

Pazite gde kupujete i kako čuvate hranu

197

Usled visokih temperatura, hrana se brže kvari, pa je trovanje hranom češće tokom leta. Trovanje se može pojaviti i zbog nepravilnog čuvanja i pripremanja hrane.

Mleveno meso, jaja, mlečni proizvodi spadaju u lako kvarljive namirnice. Uvođenjem mlečnih hala, u kojima su uslovi čuvanja bolji, pijace postaju bezbednije za potrošače.

– Sirevi stoje u rashladnim vitrinama. Vitrine hlade i imaju temperature normalnu za sireve – navodi Dušica Prokić, prodavac mlečnih proizvoda.

– Roba se drži ispravno, sva roba je po deklaracijama. Konzumna jaja jesu osetljivija u odnosu na sušeno meso, ali to isto stoji na vitrini u hladnom. To je dnevna prodaja i sve se to manje više u jednom danu proda – napominje prodavac Zoran Vučević.

I potrošači su obazrivi kada biraju namirnice. Uglavnom se trude da kupuju kod proverenih prodavaca sa kojima imaju iskustvo.

A da li proizvođači i prodavci nude bezbedne proizvode i posluju li odgovorno, kontroliše veterinarska inspekcija, koja je pojačala kontrole u letnjem periodu. Zato je apel da kupujemo hranu na mestima koja su pod veterinarskim sanitarnim nadzorom.

– Kada kupuju hranu da je ne čuvaju previše dugo u automobilu nego da hranu životinjskog porekla kupuju kada krenu kući. Još jedna stvar na koju skrećemo pažnju – jeste da hranu kod kuće čuvaju u temperaturnom režimu, neka provere temperaturu u svojim frižiderima koja bi trebalo da bude između 4 i 7 stepeni – naglašava Zoran Ivanović, načelnik Veterinraske inspekcije.

Mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja – zajednički su simptomi za sve vrste trovanja hranom. Simptomi se javljaju ubrzo nakon konzumiranja hrane, a traju od jednog do sedam dana.

– Uzroci trovanja hranom su nedovoljna tehnička i termička obrada namirnica. Znači, kuvanje, vodena para, pečenje u rerni – tu treba akcenat staviti da se i meso, i riba i jaja – dobro termički obrade da bi sprečili razvoj salmonele i drugih patogenih mikroorganizama – napominje nutricionistkinja Sanja Ćirić.

Toplo vreme skraćuje rok namirnica koje ostaju kraće sveže. Zato je važno da ih pravilno odlažemo i konzumiramo.

– Trebali bi obratiti pažnju na izgled namirnica, pranje namirnica, pripremu tih istih namirnica kao i čuvanje namirnica u frižideru, ne na sobnoj temperaturi i da posle pripremljenog obroka, tj. gotovo jelo odmah konzumiramo ili odložimo u hladnjak – dodaje Ćirićeva.

U letnjim danima unosite dosta voća i povrća, kvalitetnog mesa i ribe. A ukoliko ste ipak pojeli nešto pokvareno, savet stručnjaka je da potražite lekarsku pomoć.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay