Насловна ВЕСТИ Пазите где купујете и како чувате храну

Пазите где купујете и како чувате храну

49

Услед високих температура, храна се брже квари, па је тровање храном чешће током лета. Тровање се може појавити и због неправилног чувања и припремања хране.

Млевено месо, јаја, млечни производи спадају у лако кварљиве намирнице. Увођењем млечних хала, у којима су услови чувања бољи, пијаце постају безбедније за потрошаче.

– Сиреви стоје у расхладним витринама. Витрине хладе и имају температуре нормалну за сиреве – наводи Душица Прокић, продавац млечних производа.

– Роба се држи исправно, сва роба је по декларацијама. Конзумна јаја јесу осетљивија у односу на сушено месо, али то исто стоји на витрини у хладном. То је дневна продаја и све се то мање више у једном дану прода – напомиње продавац Зоран Вучевић.

И потрошачи су обазриви када бирају намирнице. Углавном се труде да купују код проверених продаваца са којима имају искуство.

А да ли произвођачи и продавци нуде безбедне производе и послују ли одговорно, контролише ветеринарска инспекција, која је појачала контроле у летњем периоду. Зато је апел да купујемо храну на местима која су под ветеринарским санитарним надзором.

– Када купују храну да је не чувају превише дуго у аутомобилу него да храну животињског порекла купују када крену кући. Још једна ствар на коју скрећемо пажњу – јесте да храну код куће чувају у температурном режиму, нека провере температуру у својим фрижидерима која би требало да буде између 4 и 7 степени – наглашава Зоран Ивановић, начелник Ветеринраске инспекције.

Мучнина, повраћање, грчеви у стомаку, дијареја – заједнички су симптоми за све врсте тровања храном. Симптоми се јављају убрзо након конзумирања хране, а трају од једног до седам дана.

– Узроци тровања храном су недовољна техничка и термичка обрада намирница. Значи, кување, водена пара, печење у рерни – ту треба акценат ставити да се и месо, и риба и јаја – добро термички обраде да би спречили развој салмонеле и других патогених микроорганизама – напомиње нутриционисткиња Сања Ћирић.

Топло време скраћује рок намирница које остају краће свеже. Зато је важно да их правилно одлажемо и конзумирамо.

– Требали би обратити пажњу на изглед намирница, прање намирница, припрему тих истих намирница као и чување намирница у фрижидеру, не на собној температури и да после припремљеног оброка, тј. готово јело одмах конзумирамо или одложимо у хладњак – додаје Ћирићева.

У летњим данима уносите доста воћа и поврћа, квалитетног меса и рибе. А уколико сте ипак појели нешто покварено, савет стручњака је да потражите лекарску помоћ.

Извор: РТС

Фото: Pixabay