Насловна РАЗНО Pažljivo s pesticidima

Pažljivo s pesticidima

338

Pesticidi su korisni, bez njih se ne može ni zamisliti savremena konvencionalna proizvodnja biljaka, ali traže pažljivo rukovanje. Uzgred, nisu ni svemogući. Nepažljivo odabran preparat, primenjen u pogrešno vreme u neodgovarajućoj koncentraciji, može da donese veću štetu nego korist.

Većina preparata su otrovi. Ako slučajno dospeju na kožu, treba ih odmah isprati vodom i sapunom, koji istovremeno i ubrzava njihovo razlaganje. Tokom rada preparatima ne sme se jesti, pušiti i piti voda. Ukoliko hrana dođe u kontakt s pesticidima, ne sme se davati životinjama, već je valja spaliti ili zakopati.

Sva sredstva, neotvorena i preostala od prethodnog prskanja, čuvaju se u zaključanom ormanu, na suvom, tamnom mestu, u originalnoj ambalaži. Njima se ne rukuje golim rukama, a mešaju se štapićima ili drugim napravama koje se koriste samo za tu namenu. U prskalicu se ulivaju uz pomoć levka, odmeravaju se vagom, pipetama, menzurom. Oni u obliku prašiva ili granula prvo se rastvore u malo vode, napravi se pasta koja se zatim razredi.

Kada se prskalica napuni, valja proveriti da li rastvor negde curi, da se to ne bi desilo u toku rada. Čim se posao završi, prskalicu i upotrebljene posude prvo valja isprati sa malo vode, koja se ulije u prethodno iskopanu jamu, a zatim se sve dobro ispere pod jakim mlazom. Praznu ambalažu treba spaliti, a na plastičnim flašama probušiti dno, da se ne bi ponovo koristile.

Prska se rano ujutru ili kasno uveče, nikada po jakom suncu, po tihom vremenu bez vetra, i kada za narednih nekoliko sati nije najavljena kiša.

Sredstva za zaštitu biljaka na tržište dolaze u originalnoj ambalaži i uz svako se nalazi uputstvo za pripremu. U njemu je najčešće navedeno na koje bolesti ili štetočine deluje, u kojoj koncentraciji se koristi, i karenca. Pre pripreme rastvora sve ovo valja detaljno pročitati i poštovati preporuke.

Pre pripreme rastvora valja na dohvat ruke staviti odmerene količine preparata, posude za pripremu pasta ili koncentrovanog rastvora, kada je pesticid u obliku tečnosti, prskalicu čija je ispravnost proverena čistom vodom, vodu i zaštitnu opremu, pre svega gumene rukavice. Pripremljen koncentrovan rastvor se pomoću levka ulije u prskalicu u kojoj je trećina potrebne količine vode, a preostalom vodom se grubo ispere posuda za pripremu rastvora, ulije u prskalicu i dopuni do potrebnog nivoa. Prskalica se nikada ne puni do vrha, ostavlja se određeni prostor za vazduh.

Svi koji štite biljke treba da imaju gumene rukavice, masku za nos i usta, šešir i zaštitno odelo. Ono ne mora da bude napravljeno specijalno za ovaj posao, može da bude starija odeća koja će se koristiti samo za prskanje, i koja će se posle svakog posla oprati. Rastvor koji preostane u prskalici ne sme se ostaviti za sledeće prskanje, ili biljke prskati u još jednom prolazu, niti izlivati na parcelu ili u kanalizaciju. Treba uvek imati na umu da su to otrovi koji mogu da zagade zemljište, vazduh i vodu.

R.D.J.