Pčela je dete Sunca, ali sve što je previše može da bude štetno

Aktuelni toplopni talas ne prija biljakama i životinjama koji ga bez adekvatne nege ne bi preživeli. I pčelarima su ovogodišnje vremenske prilike težak izazov, jer treba sačuvati pčelinje zajednice. Profesionalna pčelarka i naša saradnica Marina Petković iz Donjeg Bunibroda kod Leskovca kaže da je poznato da je “pčela dete Sunca” ali ono može da im naškodi i “skuva leglo”.

– Svaka pčelinja zajednica ima određenu mikroklimu koja je prisutna u košnici i podrazumeva određenu vlažnost i temperaturu i ako se to poremeti pčelama sigurno nije lagodno, preti im uništenje legla “kuvanje legla” – kaže Marina i naglašava da je izbor lokacije za postavljanje košnica od presudnog značaja.

– Nikako beton već samo trava, a idealno bi bilo da košnice ujutru budu obasjane prvim sunčevim zracima, a da tokom podneva i popodneva imaju hladovinu od nekog listopadnog drveta. Zatim, dotok sveže vode može spasiti pčele. Kolege pčelari dobro znaju da je med u košnici odličan termoregulator i da zbog toga ne treba da im se pokupi sav med – nabraja preporuke naša sagovornica.

Marina kaže da su ovo uslovi svih uslova, ali i da se pčelama dodatno može pomoći ako se postavi izolacija u zbegu, bilo koja, može biti i novinski papir,i stiropor ili stirodur.

– Ozbiljan pčelar mora da ima kvalitetne košnice jer je odgovoran za živo biće – kaže Marina i dodaje da što se tiče spremanje pčela za zimu ono kreće od prvog dana proleća i da tu pčele ne mogu prevariti vremenske prilike.

– Problem je sada što se zbog visokih temperatura ne može odraditi zaštita od varoe jer neće imati efekta. Na visokim temperaturama sva sredstva brzo ispare tako da to pogoduje razvoju varoe – rekla je Marina za Dobro jutro.

Tekst: D. A.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno