PČELARKA IZ KULE JELENA MAJSTOROVIĆ: Ljubav na prvi pogled

Njeni medovi od uljane repice, bagremov, livadski, suncokretov i lipov, na tržištu su pod imenom “Majstorović”, na Instagramu kao “Slatko zlato”, a proizvodi i meleme od voska, maslinovog ulja i lekovitih biljaka.

Već godinama se, i u našoj zemlji, i u svetu, govori o ugroženosti pčela, najvažnijih oprašivača među insektima. Imajući u vidu da svaki treći zalogaj koji pojedemo zavisi od pčela, to jest od njihovog oprašivanja biljaka, jasno je da moramo voditi računa o ovom vrednom insektu.

Mlada Jelena Majstorović iz Kule jedna je od onih koji to čine. Baveći se pčelarstvom, razvila je ljubav prema pčelama.

Melemi od voska, maslinovog ulja i lekovitog bilja

Jelenina porodica pčelarstvom se bavi već 10 godina, a njihove košnice smeštene su u Kuli. Kada su njeni roditelji postali pčelari, Jelena je imala nepunih 13 godina.

– U pčelarstvo sam ušla spontano. Prijalo mi je da idem s tatom u pčelinjak. Na početku sam mu samo pridržavala dimilicu, ali ubrzo sam i pregledala košnice, hvatala rojeve. Svo znanje o pčelarstvu sticala sam kroz praksu, tek kroz nekoliko godina počela sam da učim i čitam o tome – rekla nam je ova dvadesettrogodišnjakinja na početku razgovora.

Trenutno Majstorovići imaju blizu 100 društava i iz godine u godinu ih je sve više. Pčele sele na bagremovu, suncokretovu, lipovu pašu, kao i na uljanu repicu, kroz celu Vojvodinu.

Mešavine s voćem i – matična mleč

– Spravljamo i mešavine s medom, polenom, propolisom, liofilizovanim voćem, kao i suvim i koštunjavim voćem. Takođe, pravimo mast za usne. Najnovija u našem asortimanu je matična mleč. Taj proizvod bih preporučila svima, uz oprez – od koga kupujete. Pravu matičnu mleč nećete pronaći na policama, mora se kupiti direktno od pčelara – ističe Jelena Majstorović.

– Preseljenje iz Kule sprečava me da provodim onoliko vremena u pčelinjaku koliko sam provodila ranije. Sada obavljam spoljne poslove, uvlačenje žica u ramove, prodaju i reklamiranje, kao i edukacije putem društvenih mreža. Dok sam redovno bila u pčelinjaku, najviše sam volela da tražim mlado leglo i maticu – navodi ova pčelarka.

Pčele su važnije nama, nego mi njima

Njihov med od uljane repice, bagremov, livadski, suncokretov i lipov med poznati su pod imenom „Majstorović“, dok su na Instagram mreži poznati kao “Slatko zlato”. Pored meda koji njihove pčele prave, proizvode meleme na bazi voska i maslinovog ulja, kao i od biljaka koje suše.

Pčelarstvo je u Jeleni probudilo ljubav prema tim malim bićima. Ono ju je navelo da više uči i da uz to sazna da, pored gajenih medonosnih pčela, postoje i divlje pčele, kojima je takođe potrebna naša pomoć.

– Trudim se da edukujem ljude putem tekstova, kao i objava na društvenim mrežama. Nažalost, sada sam zbog drugih obaveza malo to usporila. Nastojim da na zanimljiv način doprem do što više ljudi, mlađih i onih starijih, da promene mišljenje i da obrate pažnju na okolinu. Najmanje što možemo da uradimo jeste da ne kosimo travu “do panja” pri svakom košenju, da ne zagađujemo i da što više čitamo o tome i pronalazimo načine da delujemo – naglasila je Jelena.

Kako kaže, pčele, gajene i divlje, važnije su za nas, nego mi za njih. Svaka jedinka je značajna i njihovu ugroženost moramo shvatiti ozbiljno. Svakog proleća imamo priliku da promenimo njihov položaj u svetu, a pre svega u našoj okolini.

Možda niste znali

Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude.

Za jedan kilogram meda pčele moraju u košnicu da unesu 3 do 4 kilograma nektara, a s jednog cveta pčela sakupi samo 0,02 mg nektara.

Pčela je sposobna da se udalji od košnice gotovo 8 kilometara i bez poteškoća sama nađe put natrag.

Medonosna pčela sleti na čak 2.500 cvetova dnevno, u proseku u toku dana ima 12 izleta iz košnice, a na jednoj paši se zadržava oko 10 minuta.

Stručnjaci smatraju da je jedinstveni ples kojim komuniciraju medonosne pčele najkompleksniji u čitavom životinjskom carstvu. Njihov ples uključuje pokrete i zvuk lepeta krila.

Da li znate da je zujanje pčela u stvari njihovo zamahivanje krilima? Pčela zamahne krilima čak 11.400 puta u minuti, a mi to registrujemo kao zujanje.

Pčela se smatra vrlo pametnom životinjom, jer ima impresivnu sposobnost pamćenja i učenja, kategorizacije sličnih predmeta, simetričnih i asimetričnih oblika. Ona čak može da odredi pređeno rastojanje.

Medonosna pčela prepoznaje se unutar svoje porodice putem 170 receptora mirisa.

U toku letnjih meseci, kada je najproduktivnija, matica može položiti čak 2.500 jaja za jedan dan.

Piše: Tanja Prolić

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar