Pčelarka Marina dočekala proleće bez gubitaka pčelinjih zajednica

Za uspešno pčelarenje veoma je važno zdravlje pčelinje zajednice. Zdrava pčela kada joj dodaš hranu ona će da preživi sve nepogode, a bolesna i kada joj daš hranu neće da se izbori.To su principi na kojima ja zasnivam svoje pčelarenje – kaže pčelarka Marina Petković iz Donjeg Bunibrda kod Leskovca. Ona je jedna od retkih pčelara koji su proleće dočekali bez gubitaka.

Marina nam otkriva šta je sve preduzela da bi imala zdrave pčele uoči zime.

– Godina za nama je bila veoma specifična.Bilo je nešto nektara i pčele su krenule da se lepo razvijaju, a onda je bio kišni period. Pčelari su uzeli određenu količinu meda u nadi da će pčele doneti iz prirode. Međutim, nastaje sušni period koji je jako nepovoljan, sledi razvoj varoe koji slabi imunitet u nedostatku hrane – pojašnjava Marina koja trenutno ima 107 košnica.

– Krajem jula i avgusta sam koristila timol i super strips ali zbog visokih temšeratura one su delovale kraće nego što bi trebalo. Kako i dalje nije bilo unosa nektara zbog suše leglo se smanjilo. Onda sam uradila kontrolni tretman amitrazom ali on nije idealan jer skraćuje život pčela ali od dav zla birala sam manje – kaže Marina i dodaje da je polovinom septembra uzela od firme “Api trejd” iz Leskovca oksalno glicerinske trake.

– Prvo sam trake stavila na dve zajednice, pa na 10 a zatim i na 20 i posmatrala. Videla sam da se ništa loše ne dešava u košnici, a da samo varoa pada. Ove trake deluju tako što oštećuju pipke kod varoe, ne može da se zalepi za pčelu i pada. Leglo se kod pčela produžilo septembra i oktobra zbog visokih temperatura. Sa produženjem legla produžuje se i razvoj varoe. Ali trake deluju 40 dana i sklonili sam ih tek početkom novembra. Napominjem da nisu štetne po zdravlje pčelara,a ni pčela.Čak sam u četiri košnice i ostavila trake da prezime i ništa im se loše nije desilo – kaže naša sagovornica koja prilaže i tabelu koju je uredno vodila nakon što je krenula sa tretmanom oksalno-glicerinskim trakama.

D. Alihodžić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18