Насловна АРХИВА ПЧЕЛАРСТВО: Прво зимско легло

ПЧЕЛАРСТВО: Прво зимско легло

1163
Фото: Pixabay

Почетком јануара пчеле углавном мирују. Збијене су у зимско клубе, које се споро помера навише, према ћелијама са залихама меда и цветног праха. Узимају само онолико хране колико им је потребно да унутар клубета одрже температуру између 15 и 28 степени. Једино што се за њих у ово доба године може учинити јесте додатна заштита од ветра и потпуни мир.

У другој половини овог месеца, пчеле у средишту клубета троше све више меда. Температура се због тога повећава на 34 до 36 степени, па убрзо почињу да припремају ћелије за прво легло и побољшавају исхрану матице. Она полаже и прва јаја, у почетку само неколико дневно, а затим све више. Тако на најбољи начин и у право време започиње процес обнове и подмлађивања заједница.

Истовремено с подмлађивањем друштава престаје колебање температуре у средишту клубета, а пчеле и у време највећих хладноћа одржавају потребну температуру. Кад се појави прво легло, не само да стврају више топлоте, већ троше и неупоредиво више хране. Због тога је утопљавајући материјал на почетку неговања легла потребнији него до сада. Ако је влажан, што пре га треба заменити сувим.

Неговање легла у овом периоду исцрпљује пчеле, па се не саветује прекомерно подстицање матице на полагање јаја. Из тог разлога, стимулативно прихрањивање у јануару треба избегавати, изузев кад у кошници нема довољно меда и цветног праха. Ако се посумња да у кошници храна недостаје, или да се увукао миш, без обзира на ниске температуре треба интервенисати.

Друштвима која сталним брујањем дају до знања да немају довољно хране, или да је она при крају, што пре треба додати чврсту храну. Чак и кад једва дају знаке живота, могу се спасти. Најбоље је да се кошница унесе у загрејану просторију и пчеле између улица и саћа попрскају разређеним медом. Када се опораве и поново сакупе у клубе, могу се однети на старо место. После овог поступка, у кошници стално треба да буде одговарајућа количина хране.

За неговање првог зимског легла неопходан је цветни прах. Ако га у неком друштву нема довољно, саветује се додавање медношећерног теста обогаћеног цветним прахом. Они који сами припремају чврсту храну, најбоље је да у ово доба године трећину направе од полена или обраног сојиног брашна. Цветни прах се сипа у густо скуван шећерни сируп тек кад се толико охлади да се у њему може држати прст. Ако време дозволи, припремљену чврсту храну треба додати најкасније у трећој декади јануара.

Снег се са кошница не уклања, због одржавања температуре, чак није опасно ни ако су лета завејана. Тек кад почне да се топи, одстрани се и лета се добро очисте како би пчеле сваки леп дан искористиле за прочисни лет.

Испред кошница треба поставити картоне, сламу, гранчице и сличан материјал, да пчеле, ако имају прилику да излећу, не падају на снег и влажну земљу, јер тада највише страдају, а то је период када се треба борити за сваку пчелу у кошници.
Лекови против варое најефикаснији су док нема затвореног легла. Управо зато, ако временски услови дозволе и температура пређе 12 степени, користе се препарати за уништавање овог паразита. На овај начин, у кошници ће се уништити скоро сва вароа.

У овом месецу најмање посла има на пчелињаку, али је много обавеза у радионици. То је период када се пчелари спремају за наредну сезону. Праве се планови, допуњује и поправља опрема. Треба планирати производњу меда, воска и других производа, проширивање пчелињака, израду или набавку кошница, оквира и сатних основа, замену саћа, пресељавање пчела на пашу, поправку и бојење кошница.
Пре израде плана најбоље је анализирати сопстве на и проучити искуства других пчелара, јер много је новина у опреми, начи ну лечења пчелињих болести, технологији. Због тога ваља редовно проучавати литературу и посећивати предавања, саветовања и сличне пчеларске скупове.

Добро јутро број 537 – Јануар 2017.