Насловна ВЕСТИ Пчеле, добродошле у Београд

Пчеле, добродошле у Београд

32
Foto: Pixabay


Екипа младих српских пчелара, уједињених под именом Мад Мед и Београдско удружење пчелара, организује колективну акцију „Пчеле добродошле у Београд“ која симболично почиње 20. маја на Светски дан пчела и траје до краја јула, потврдили су организатори Танјугу.
Повод за ову акцију, према њиховим речима, јесте поразна чињеница да су пчеле у последњих десетак година, угроженије него икад пре због глобалне климатске промене и немарности приликом коришћења токсичних хемикалија и забрањених пестицида.
Душан Николић из Мад Меда истиче да пчеле изумиру, али да истовремено људи, још увек, имају времена да ураде нешто добро за њих, па и за себе.
„Апелујемо на све фирме, медије и појединце да донирају кошнице, простор за њих као што су раван кров или башта, медоносне биљке, и на тај начин допринесу очувању биодиверзитета, пчела, биљака и природе. Акција има за циљ подизање колективне свести грађана о потенцијалним решењима за овај проблем који се тиче свих нас“, поручио је Николић.
Он је рекао да ће се екипе БУП-а и Мад Мед-а бавити одржавањем тих пчела, јер је намера Удружења да на тај начин прошире капацитете за очување пчела.
„Обезбедити простор за постављање кошница по градским крововима или донирање кошница, само је почетак. Ми смо ставили све наше ресурсе на располагање, јер желимо да покажемо свима како се заправо боримо за будућност природе и човека“, истакао је Николић.
Ово није прва акција екипе која представља Мад Мед, јер су раније учествовали у сађењу биља, постављању кошница, али и неким другим хуманитарним иницијативама које нису биле уско повезане са пчеларством.
Председник Београдског удружења пчелара Станко Рајић истакао је да као последица јачања свести о потреби заштите пчела, траже се нове могућности за њихово очување и развој, а један од праваца заштите и ширења пчеларства је све популарнији тренд држања пчела у урбаним срединама.
„У многим светским метрополама дошло је до процвата урбаног пчеларства постављањем кошница на јавним местима, крововима зграда, здањима институција и у парковима. С намером да Београд уврсте на светску мапу урбаног пчеларства и да дају свој допринос заштити пчела, чланови БУП су покренули ову акцију“, каже Рајић.
Свака заитересована фирма или појединац може да се укључи, сви су добродошли. Акција обухвата донирање и брендирање кошница, куповину пчела као и садња медоносних биљака по граду и прављење урбаних баштица у којима ће сви уживати.