Насловна АРХИВА ПЧЕЛЕ У ФЕБРУАРУ: Подмлађивање легла

ПЧЕЛЕ У ФЕБРУАРУ: Подмлађивање легла

652
Фото: Pixabay

Животни процеси у пчелињем друштву током фебруара нагло се почињу мењати у односу на претходни период. Матица полаже више јаја, а пчеле негују и хране легло и подмлађују заједницу. Потрошња меда и полена све је већа. Ово пчелари треба да имају на уму, да би, ако се за то укаже потреба, предузели одговарајуће мере.

Пчелињак треба обилазити чешће него у минулом периоду. На основу ослушкивања и лета пчела доноси се закључак о њиховом стању и пружа помоћ најугроженијим заједницама. Од благовремене помоћи друштвима у том периоду зависи успешан завршетак њиховог зимовања и даљи развој. Управо зато се та могућност не сме пропустити.

Повремене лепе дане друштва користе да избаце угинуле пчеле и очисте подњачу. У овом им се помаже тако што се плодиште стави на изврнути кров кошнице, а потом очисти подњача и врати плодиште на старо место. Угинуле пчеле треба спалити или закопати далеко од пчелињака. У случају већих угинућа неопходно је да се утврди узрок смртности.

Воштано труње се сакупља у посебан суд и претопи. Током друге половине фебруара и почетком марта матица полаже све више јаја, а легло се из дана у дан повећава. Потрошња хране је од килограм и по до два. То може да угрози друштво које је узимљено с недовољно хране или није смештено у одговарајућем распореду. У таквим случајевима се додаје погача или шећерномедно тасто. Погача треба да садржи замену за полен у виду прокуваног квасца, млека у праху, сојиног брашна, белвита…

Ако заједница има довољно хране, погаче нису потребне. Иначе се могу купити или их можете сами припремити. Најједноставније се праве погаче од меда и шећера у праху у односу 1:4 или 1:5, док се не добије одређена чврстина. Затим се ово тесто ставља у пластичне кесе од килограм тежине.

Квалитетне погаче се могу направити и од шећера у кристалу и воде (5:1). Важно је да се раствор стално меша, да не загори, а када проври, кува се још пет минута. У посебној посуди прокува се квасац, око пет одсто на укупну количину шећера. Квасац ври пет минута, да би се уништиле гљивице, а затим се додаје основној маси и све се излива у калупе, обложене папиром или најлоном. Охлађене погаче су тврде, али се лако круне и топе у устима.

У првој декади овог месеца може се установити да ли су пчелиња друштва успешно зимовала и да ли је у њима стање уобичајено. Потребно је посматрати лет пчела и ослушкивати какво је стање у кошници уз помоћ гуменог црева. Важно је да се установи да ли из свих кошница пчеле излећу, јер може да се ради о туђим које долазе да краду мед. Зато је добро да се ослушкује преко гуменог црева. Ако се из неке кошнице не чује звук, треба је куцнути, па ако се и тада ништа не чује, мора се што пре отворити и проверити да ли је друштво страдало. Иначе, до десет од сто угинулих заједница на пчелињаку сматра се нормалним губитком.

Кошнице у којима су друштва страдала морају се затворити, да пчеле из других заједница у њих не би улазиле. За сваку се мора утврдити узрок угинућа. Ако је друштво пропало од глади, у пределу клубета нема меда. Мртве пчеле делимично су на поду, а већи део се налази у ћелијама саћа. Када је узрок смрти ноземоза, рамови и саће су запрљани изметом, а мртве пчеле се налазе на поду и полетаљци. Ипак, најбоље је да се то утврди слањем узорака на лабораторијску анализу.

После напада крпеља у кошници остаје матица с веома мало пчела, а дешава се да их и нема. Узрок угинућа може бити и америчка куга, која није откривена претходне године. Ова болест најлакше ће се препознати по старом, неизлеженом леглу. Лепљива маса од заражених угинулих ларви је сасушена и изгледа као да је затворена ћелија празна. Појаву америчке куге треба што пре пријавити ветеринарској инспекцији и помоћ затражити у удружењу пчелара. Обавезно се мора спречити контакт пчела са зараженим саћем, воском и медом, да се куга не би ширила.

Добро јутро број 538 – Фебруар 2017.