Pčele vole borač

Borač – Borago officinalis L. je jednogodišnja sočna biljka obrasla čekinjavim dlakama, visine od 30 – 60 centimetara. Stabljika joj je uspravna, debela, sočna, šuplja i razgranata, zelene boje.

Listovi na stabljici stoje naizmenično, jajastog su oblika, donji pri bazi jako produženi i suženi u obliku koplja, rub im je valovit, čitav ili slabo nazubljen. Cvetovi su plavi ređe beli ili purpurni, udruženi u povijene cvasti na vrhu grančice. Cveta od juna do oktobra. Cvetovi su na dugim crvenkastim peteljkama. Čašica je od osnove podeljena.

Mladi listovi borača imaju kiselkast ukus i miris, koji podseća na krastavce. Upotrebljavaju se sušeni cvetovi i sveže lišće. Borač je omiljena i odlična pčelinja paša. To je klasična medonosna biljka. Pošto dugo cveta, pčelari je gaje oko košnica. Seme borača sadrži iznad 30 % ulja.

Setva se obavlja od druge polovine aprila do početka maja. Primenjuje se širokoredna setva na međuredno odstojanje 50 centimetara sa 6 do 10 kg/ha semena i uskoredna setva na međuredno rastojanje od 12,5 centimetara sa 20 do 25 kg/ha semena. Cvetanje je neravnomerno, pa je takvo i dozrevanje semena. U isto vreme na biljci se nalaze zrelo i nedozrelo seme i cvetovi. Zrelo seme se lako osipa i pri nepravilnoj žetvi gubici mogu biti veliki.

Autor: Danijela Žunić, PSS Sombor

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar