Pečen klip korisniji od kuvanog

Istraživanja potvrđuju da konzumacija kukuruza šećerca može da poboljša zdravlje creva, smanji rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, pa čak i malignih bolesti. Bogat je nerastvorljivim vlaknima koja su najznačajnija za dobru probavu. Takođe, sadrži vitamine C i B grupe, minerale i antioksidante i ova svojstva su ono što šećercu daje velike zdravstvene koristi.

A šećer? Nema ga više nego u drugim vrstama kukuruza. Kukuruz šećerac sadrži i ugljene hidrate kao i natrijum. Jedan klip uobičajene veličine ima 86 kalorija, što mu je i jedina mana pa u količinama ne treba preterivati, ali ima samo 1,35 g masti. Sadrži i beta-karoten. Pored toga, nutritivno korisnim čine ga i folat – poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, esencijalni nutrijent koji je posebno važan tokom trudnoće, zatim piridoksin koji pomaže kod depresije, PMS-a i lošijeg kognitivnog zdravlja, pa niacin – poznat i kao vitamin B3 neophodan za zdravo varenje, kožu i nervni sistem, i kalijum – esencijalni mineral neophodan za regulaciju krvnog pritiska i zdravije srce. Što se tiče zadržavanja korisnih svojstava u odnosu na način pripreme, stručnjaci kažu da se dugotrajnim kuvanjem gubi deo hranljivih svojstava i da je ipak korisnije jesti pečeni šećerac.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno