Istraživanja potvrđuju da konzumacija kukuruza šećerca može da poboljša zdravlje creva, smanji rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, pa čak i malignih bolesti. Bogat je nerastvorljivim vlaknima koja su najznačajnija za dobru probavu. Takođe, sadrži vitamine C i B grupe, minerale i antioksidante i ova svojstva su ono što šećercu daje velike zdravstvene koristi.
A šećer? Nema ga više nego u drugim vrstama kukuruza. Kukuruz šećerac sadrži i ugljene hidrate kao i natrijum. Jedan klip uobičajene veličine ima 86 kalorija, što mu je i jedina mana pa u količinama ne treba preterivati, ali ima samo 1,35 g masti. Sadrži i beta-karoten. Pored toga, nutritivno korisnim čine ga i folat – poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, esencijalni nutrijent koji je posebno važan tokom trudnoće, zatim piridoksin koji pomaže kod depresije, PMS-a i lošijeg kognitivnog zdravlja, pa niacin – poznat i kao vitamin B3 neophodan za zdravo varenje, kožu i nervni sistem, i kalijum – esencijalni mineral neophodan za regulaciju krvnog pritiska i zdravije srce. Što se tiče zadržavanja korisnih svojstava u odnosu na način pripreme, stručnjaci kažu da se dugotrajnim kuvanjem gubi deo hranljivih svojstava i da je ipak korisnije jesti pečeni šećerac.