Pečeni sir po receptu majke!

Milan Miletić iz sela Laćisled kod Aleksandrovca sa porodicom pravi pečene sireve. Za sada ima četiri ukusa- sa slaninom, goveđom pršutom, maslinama, belim lukom i biberom. Kako se tačno prave, znaju samo Miletići, a ponajviše Milanova majka Živadinka, koja je i osmislila recept, kada je slala pakete hrane sinu studnetu.

– Pečeni sir sa slaninom je majka 90-tih godina spremala i slala mi u Beograd dok sam studirao, zajedno u paketu sa ostalom hranom. A zna se, kad stigne paket od kuće, cimeri se odmah okupe i obraduju. Tada je pečeni sir prvi put postao populara u Studentskom gradu. Kasnije sam odlučio da u svom selu, kad već imamo krave, pravimo i ponudimo  kupcima sir po receptu moje majke – kaže Milan Miletić.

Ovi sirevi spadaju u grupu desertnih. Ručno se prave i količine su ograničene. Zbog tehnologije proizvodnje nema ga u supermarketima.  

– Naš sir se ne pravi ni kao domaći, klasičan sir, a ni kao kačkavalj. Ovo je potpuno nova tehnologija i u procesu smo patentiranja. Mogu da kažem da se pravi od domaćeg kravljeg mleka. Da bi se dobio kilogram sira, potrebno je 10 litara mleka. Sazrevanje traje najmanje 11 nedelja. Sir pečemo i dodajemo slaninu, goveđu pršutu, masline, beli luk i biber – dodaje Miletić.

Milan, koji je inače po struci tehnolog, počeo je da pravi sir za prodaju mnogo godina posle studentskih dana.

– Krenuli smo tek pre nekoliko godina, kada je cena mleka bila neisplativa i nismo na gazdinstvu mogli da pokrijemo troškove držanja krava. Jedino što je imalo smisla je da mleko pretvorimo u gotov proizvod. Najpre smo pravili sir sa slaninom. U vreme kad ga je moja majka pravila nisu se gajile mangulice, ali sada smo dodali i sa slaninom od ove rase svinja. U vreme mojih studija nisu se ni masline preterano koristile, pa smo sada dodali i taj ukus – kaže Milan.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18