Pečurke niču posle kiše

U Opštini Požega popravljaju se seoski putevi, oštećeni tokom obilnih padavina, a traga se za rešenjem kako da se odsečena domaćinstva povežu. Na području dve mesne zajednice u kojima je proglašena vanredna situacija, kiša je zadala glavobolje meštanima, ali je takođe nekima omogućila određeni prihod od šumskih plodova.

U svanuće, Zlatko Stanić iz Mršelja kreće u potragu za pečurkama. Kaže da je obilna kiša reki Kamenici dala razornu moć, ali je ove sezone pogodovala šumskim plodovima.

Stanić kaže da ni 2014. godine nije bilo ovakvih poplava.

– Zaista je mnogo palo kiše i odnela je mostove, puteve, ali eto pečurka je rodila u šumama – dodaje Stanić.

Vanredna situacija u Mršeljima biće na snazi dok se ne otkloni šteta, a žitelji uz redovne poslove na imanju, koriste priliku da ostvare dodatni prihod od dara prirode.

– Kreće se ujutru, porani se na svež vazduh, malo rekreativno, malo se skupe pečurke. Proda se, neki dinar se uzme i bude lepo, po šumi, čistom vazduhu – ističe Milina Lubinić.

Predrag Lubinić kaže da je sreća u nesreći to što ima pečuraka, da može da se zaradi neki dinar. „Ima pečuraka, sada, posle kiše. Kako kažu, rastu ko pečurke posle kiše.“

Sveži vrganji otkupljuju se po ceni od 300 dinara za kilogram, sušeni 2.000 dinara, a sveža lisičarka po 350 dinara. Pečurke se skupljaju i u drugim krajevima gde je zbog posledica poplava proglašena vanredna situacija.

Predrag Trifunović, otkupljivač gljiva iz Čačka kaže da radi u tri opštine – gornjomilanovačkoj, požeškoj i čačanskoj.

– Pečurke stižu sa svih strana. Stvoreni su svi uslovi za odličan rod. Imali smo kišan period, sada je sunčano. Opet se očekuje kiša, tako da će rod biti sasvim zadovoljavajući – navodi Trifunović.

Vrganji se uglavnom izvoze, ali žitelji planinskog područja kažu da ima i šumskih plodova, koji nisu na ceni, ali su dovoljno ukusni i hraniljivi da upotpune trpezu.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18