Perga kao glavna rezerva proteina kod pčela

Kada pčele uzimaju hranu iz invertovanog sirupa pogača ili meda rastvorenog u vodi ponašaju se kao prema nektaru i u njega ugrađuju enzime, a time se troše stvarajući ih svojim žlezdama za šta je potrebna pojačana ishrana polenom ili pergom.

– Perga se smatra glavnom rezervom proteina i lipida u košnici, ipak, veoma značajna rezerva svih neophodnih supstanci izuzev ugljenih hidrata nalazi se i u masnim telima kućnih pčela. Kada su pčele hranjene polenom ili pergom nije primećena nikakva razlika u broju uspešno odgajenih larvi do poklapanja legla – navodi Pavlović.

Prema njegovim rečima, količina vlage, proteina i lipida u polenu i pergi se veoma malo razlikovala, a primećeno je i da je skrob prisutan samo u svežem polenu, dok ga u pergi nema, ali se zato u pergi nalazi više redukujućih šećera. U mnogim radovima je iznošena pretpostavka da zbog dejstva mikroorganizama, perga ima veću nutritivnu vrednost od polena, pa da je pčele zbog toga rađe konzumiraju.

– Izgleda da su to sve pogršne pretpostavke jer je utvrđeno da pčele rađe konzumiraju svež polen, a da pergu proizvode samo da bi polen konzervirale za periode kada ga nema u prirodi, a skladištenje polena pčelama ne olakšava njegovo varenje.

Foto: AdobeStock

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18