Pet puta manji dozvoljen nivo aflatoksina u mleku

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donelo je Pravilnik o izmenama pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani. Izmena se, pre svega odnosi na listu hrane rizične za stvaranje akrilamida.

Reč je o kancerogenom jedinjenju koje se u najvećoj koncentraciji nalazi u materijama bogatim skrobom koje su duže vreme bile izložene temperaturi iznad 120 stepeni.

Prema Pravilniku hrana rizična za stvaranje akrilamida je:

1) pomfrit i ostali proizvodi od isečenog krompira (prženi u dubokom ulju) i čips od krompira isečenog na listiće, prutiće i slične oblike;

2) proizvodi od krompirovog testa, i to: čips proizvodi, snek proizvodi, krekeri i ostali proizvodi od krompirovog testa;

3) hleb;

4) gotovi proizvodi od žita osim gotove kaše;

5) pekarski i fini pekarski proizvodi

6) kafa i to pržena kafa, instant kafa, kao i mešavina pržene mlevene kafe i instant kafe;

7) zamene za kafu.

Na sajtu Ministrastva u okviru ovog Pravilnika mogu se pogledati referentne vrednosti prisustva akrilamida u hrani.

Takođe mogu da se pogledaju i maksimalne koncentracije određenih kontaminenata u hrani. Prema ovom Pravilniku od 1. decembra 2022. godine maksimalna dozvoljena količina aflatoksina u mleku biće 0,05 umesto dosadašnjih 0,25 mikrograma po kilogramu.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18