Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ПЕТА ГЕНЕРАЦИЈА ПАНИЋА ПОВРТАРА У ЈОВЦУ: Тражи се здраво поврће с пореклом

ПЕТА ГЕНЕРАЦИЈА ПАНИЋА ПОВРТАРА У ЈОВЦУ: Тражи се здраво поврће с пореклом

187

Људи данас желе да знају шта једу, воле домаће производе које су произвели сеоски домаћини, а то не могу да добију у великим маркетима. Квалитетно и здраво поврће с пореклом је оно што купци данас траже, каже Виолета Панић из Јовца код Ћуприје, чија се породица бави повртарством неколико деценија. Виолета и њен рођени брат Владан Николић пета су генерација повртара из Јовца, села које је, због плодне земље око Велике Мораве, познато по узгоју поврћа, а пре свега чувеног јовачког парадајза, као и паприке.

Пише: Јелена Лукић

С узгојем поврћа први је почео прадеда Душко Николић, пре више од пола века. Он је земљу обрађивао ручно, а поврће возио коњским запрегама на оближње пијаце, ћупријску и јагодинску.

Данас Николићи и Панићи поврће узгајају на више од три хектара, највише паприку на око 1,40 ха, затим парадајз, краставац, кромпир, купус, црни лук, тиквице, плави патлиџан, карфиол и броколи, као и блитву и першун. Имају и воћњак с крушкама, шљивама и кајсијама на око 50 ари, као и виноград на 15 ари. Поврће пласирају на пијацама у Свилајнцу, Баточини и Лапову, продају на велико од куће, а у Јагодини имају пиљару, ,,Виолетина башта”. Имају сталне муштерије, које воле да знају да се воће и поврће које купују узгаја на овим просторима.

Виолета Панић каже да производња поврћа може бити веома исплатива само ако се уложи доста рада и труда.

– Исплативо је бавити се пољопривредом, само треба дати себе, уложити доста труда, рада, пре свега – доста љубави у ту производњу. Важно је да човек ради оно што воли, а ми ово волимо и то наши купци препознају – каже Виолета.

Врло је поносна на домаћу сорту паприке – белу ајварушу – која личи на дукат и коју успешно ове породице саде десетак година из сопственог семена.

– Семе одвајамо од првог плода, који је и најбољи. Бирамо најквалитетније и најкрупније плодове. Важно је да у пречнику од 300 метара не буде паприке друге сорте, како не би дошло до мешања. Ова наша паприка је одлична за ајвар, јер има мали проценат воде и добро се љушти. Тежина паприке је од 250 до 400 грама. Једна биљка може дати и до 40 плодова, наравно, уз све агротехничке мере. Ми то све спроводимо, некад уз помоћ стручњака, мада и сами све знамо јер дуго гајимо – истиче с поносом.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us