Насловна ВЕСТИ ПЕТИЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ ПЧЕЛА У СРБИЈИ: Слаб одзив пчелара

ПЕТИЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ ПЧЕЛА У СРБИЈИ: Слаб одзив пчелара

1234

Петицију „Заштита пчела у Србији“ потписало је за месец дана свега 1.720 заинтересованих, који подржавају иницијативу напуштања праксе прскања биља недозвољеним средствима, и запрашивање комараца и крпља из ваздуха. Потребно је 10.000 потписа да би била покренута и законска процедура. Због тога шумадијски пчелари апелују на колеге и све грађане да потпишу петицију.

Петицију је на платформи петиција.онлине покренуо НАЛЕД, који заједно са СПОС-ом и УСАИД-ом подржава иницијативу да се престане са праксом запрашивања комараца и крпеља из ваздуха средствима отровним за пчеле, те да се средства за заштиту биља користе само у дозвољеном периоду, као и да се прошири свест о важности пчела.

Ове организације издале су и Декларација о заштити пчела, коју су потписали многобројни представници локалних самоуправа, али одзив за петицију која би била улазница за законску процедуру, и даље је слаб. Иван Васиљевић, професионални пчелар из Илићева код Крагујевца и предавач СПОС-а, каже да би правилна употребна пестицида и инсектицида смањила помор пчела бар за половину.

„Што се тиче препарата за комарце, они су искључиво инсектициди и уколико би прскање морало да се обавља, не би требало да се ради из авиона, јер би у том случају пчелиња друштва морала да се склоне. Или бар да се упозоре пчелари, изјавио је Иван Васиљевић, који се залаже и за стварање јединственог фронта пчелара и воћара.

Васиљевић је додао и да људи „уопште нису свесни колика је важно заштитити пчеле“, и апеловао је да воћари поштују време предвиђено за прскање које није штетно за пчеле, а то је после шест сати увече.

„Петиција је покренута пре месец дана, али одзив је и даље слаб. Највећи проблем  је што сви очекујемо да то неко други уради уместо нас, додао је Васиљевић. 

Бојан Илић, пчелар из села Трске код Раче, такоше апелује не само на своје колеге, већ и на све грађане Србије да подрже опстанак пчела потписивањем петиције.

„Савез пчеларских организација Србије има 9.000 чланова, а још толико је незваничних пчелара који су ван организација. Међутим, опстанак пчела важан је за сваког грађанина, јер од  њих зависи опстанак и свих нас, каже Бојан Илић, који је прошлог лета био иницијатор помоћи кикиндским пчеларима после великог помора.

Пчеле опрашивањем повећавају приносе пољопривредних култура до 80% и сваке године подигну приносе у пољопривреди Србије за више стотина милиона евра. Из године у годину, популација пчелињих заједница опада због масовног тровања. Већ је познато да су пчеле од виталног значаја за опстанак биљног и животињског света и уколико не буду заштићене, постаће угрожена врста.

Текст и фото: Б. Ненковић